Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

Cuba Tematur

Cubas store attraksjon; menneskene, dagliglivet, overraskelsene og det underfundige, rammet inn av sin uforlignelige historiske spennvidde, sin musikalitet, sitt trass og sin evne til å takle uforutsigbarheten. De fleste av oss husker Cuba for noe. Og du vil bli minnet på det. Cuba trigger deg!

To dagers sightseeing i Havanna som avsluttes med privat musikalsk piknik i Ritas vakre hage. Lekre amerikanske convertibles tar deg på rundtur i Havanna. Vandretur i irrgrønne Viñalesdalen, hvor tobakksbonden byr på sigarrulling og heimlaga rom. Svinebonden Alberto serverer helstekt gris ute på tunet. Sukkerhvite strender på bittelille Cayo Levisa, uberørte Sancti Spiritus med overnatting på restaurerte gamle perler, Grisebukta, Santa Clara og Che, havets delikatesser på stranda hos Ester Marie i Cienfuegos, koloniale Trinidad og Karibien. Vi har valgt å se det virkelige Cuba og møte cubanerne der de bor.

Programmet dag for dag

Dag 1: Oslo – Paris – Havanna

Avreise fra Gardermoen og ankomst Havanna tidlig på kvelden. Turen går direkte videre til hotellet vårt i Gamle Havanna. Vi arrangerer gjerne middag eller en liten runde i byen for den som måtte ønske.

Dag 2: Havanna

Felles bytur. Vi møtes i Parque Central hvor det gis en liten orientering om Gamle Havanna foran statuen av nasjonalhelten og poeten Jose Marti. Herfra rusler vi ned den gamle paradegata Paseo del Prado, hvor skolebarn og lærere starter dagen sin. Videre ned mot strandpromenaden Malecon og derfra til Revolusjonsmuseet. Så til Latin-Amerikas største festningsverk el Morro, ved innløpet til havna i Havanna. Omvisning og kolonihistorie fra den gang Havanna var spanjolenes viktigste oversjøiske havn. Deretter blir det mulighet for å nyte valgfri lunsj og musikk på La Divina Pastora i vannkanten under festningen. Videre vandring i Gamlebyen blant vakker arkitektur og historiske plazaer. Mange av oss finner fram til Plaza de la Catedral for ytterligere forfriskninger og levende musikk. Herfra kan vi gå opp Calle Obispo med sitt yrende liv, for så å ende opp på en av de kjente barene Hemingway frekventerte, i nærheten av hotellet vårt. Om kvelden arrangerer reiseleder middag på hyggelig restaurant i Gamlebyen, for de som ønsker det.

Dag 3: Havanna

Vi begynner dagen med en liten bussightseeing i Havanna. Vi kjører langs berømte Malecon, forbi ærverdige hotell Nacional med sin fortreffelige beliggenhet. Vi passerer Latin-Amerikas største kirkegård Cristobal Colon, før vi stopper på Revolusjonsplassen hvor Castro holdt sine maratontaler. Deretter ut til Hemingways gamle restaurerte villa la Vigia utenfor sentrum. Et besøk som bekrefter forfatterens sterke posisjon på Cuba. Derfra med buss til hotellet for felles drosjetur ut til en privat hage utenfor sentrum. Her dekker våre mangeårige, gode cubanske venner opp til piknik i Ritas vakre hage; hun er en kjent professor i historie og pedagogikk ved universitetet i Havanna. Fersk fisk fisket av Jose Carlos, diverse drikke, livlige samtaler og vårt cubanske husorkester holder stemningen oppe noen gode timer – en udelt autentisk cubansk opplevelse! Taxi for retur til hotell eller Gamlebyen bestilles når det ønskes. Valgfri middag arrangeres av guiden; i Gamlebyen eller på en Paladar (privat restaurant). 

Dag 4 og 5: Pinar del Rio – Vinales

Vi drar til Pinar del Rio og Viñales i Cubas vestlige region, og innlosjeres på et vakkert hotell på en høyde over landsbyen. I løpet av disse to dagene besøker vi blant annet tobakksplantasjer, sigarfabrikk og får dessuten rikelig anledning til å oppleve kontrasten mellom Havana og de små landsbyene i denne regionen. Du vil aldri glemme vandreturen i det naturskjønne terrenget rundt landsbyen Viñales i det dagen gryr. Med lokalkjent guide går vi tre-fire timer gjennom et unikt landskap. Deretter spiser vi lunsj hos en lokal bondefamilie eller på restaurant i nærheten. Buss tilbake til hotellet for middag. Musikkbaren i vesle Viñales vet å skape god stemning og er et populært besøk om kvelden.

Dag 6: Cayo Levisa

Om morgenen kjører vi opp til kysten av Mexicogulfen for å ta en tyve minutters fergetur ut til uendelig vakre Cayo Levisa. Ei koralløy med 3.5 km sukkerhvite strender, rikt fugleliv, svart korallstein og gode dykkermuligheter. Vi tilbringer hele dagen her, spiser lunsj på øyas restaurant og nyter strandlivet. Retur med ferge sein ettermiddag og buss tilbake til hotellet for middag der. 

Dag 7 og 8: Cienfuegos

Vi forflytter oss sydøstover. Strekningen langs Mexicogulfen og Karibien er en transportetappe og geografitime. På veien til Cienfuegos og det Karibiske hav besøker vi Grisebukta. Museet og området gir deg et spennende glimt fra 60-tallets historie med Cuba i skjæringspunktet mellom øst og vest, da den kalde krigen virkelig nådde sitt klimaks. Byen Cienfuegos er det også god grunn til å glede seg til, der den ligger vakkert til ved kysten. Blant annet byr den oss en lang og vakker hovedgate, det unike Plaza José Marti – selve hjertet i byen, et særpreget teater, musikkbarer og lystig karibisk stemning. Vi bor flott til rett ved vannkanten. Dag 8 benyttes vanligvis til en busstur ut til en av de flotte strendene utenfor byen, for bad i det karibiske hav og deilig sjømatlunsj på enkel strandkafé. Tilbake til byen etter lunsj og bading. Noen timers vandring opp til vakre Plaza Jose Marti og langs byens sjøpromenade. Middag på hotellet med mulighet for en tur til terrassen til den gamle yachtklubben rike amerikanere benyttet under Batista-diktaturet på 50-tallet eller takterassen vis a vis hotellet. 

Dag 9 og 10: Trinidad

I to dager holder vi oss i og omkring byen Trinidad; en arkitektonisk perle som bygningsmessig nesten er uendret de siste tre hundre år. Vi besøker Det Romantiske Museum og de gamle sukkerplantasjene som minner oss om slaveriets menneskeforakt og fornedrelse. Man fornemmer djevelskapen. Valgfri lunsj inne i Trinidad by. Hotellet vårt ligger ved stranda og gir behagelig rom for ro, bading og småvandring langs stier og sandstrender. Om kvelden drar mange av oss opp til Trinidad igjen for herlige sterke musikkopplevelser. Ja, gjerne på dagen også om du måtte ønske… Noen vil gjerne se mer av Trinidad på egen hånd dagen etter (dag 10) og bussen tar dere de ti km opp dit. Andre velger å bli på stranda. Et godt lunsjalternativ til hotellets denne dagen, er en liten restaurant ved stranda et par km fra hotellet. Her serveres utsøkt fersk grillet fisk, saftige reker, hummer og selvfølgelig hvitvin. Buss/drosje tar de musikkhungrige opp til Trinidad for musikk og mojito/daiquiri på kvelden. 

Dag 11: Sancti Spiritus

Vi drar østover inn i det sentrale hjertet av Cuba, til byen Sancti Spiritus i provinsen med samme navn. På veien fra turistvante Trinidad, besøker vi den gamle sukkerplantasjen Manaca Iznaga. Her får vi nok en påminnelse om slaveriets ondskap, hvor herskapsvillaene til plantasjeeierne i sukkermølledalen forsterker følelsen av absurditet. Videre i buss langs de vakre Sierra del Escambray-fjellene, hvor folkeheltene Che Guevara og Camilo Cienfuegos nedkjempet diktatoren Batistas styrker på slutten av 50-tallet, ankommer vi jomfruelige Sancti Spiritus. Fortsatt beskjedent besøkt og derfor en svært behagelig og interessant opplevelse. Her overnatter vi på to små gamle restaurerte sentrumshoteller. Vandringer i de nære byområdene her gir et fullkomment autentisk inntrykk av en vanlig kubansk by, ubesudlet av turismen. Musikalsk middagj arrangeres i patioen på ett av overnattingsstedene, vakre hotell Rijo, hvor vi som regel når store høyder ved unison koring sammen med de eldste og beste musikkgutta i byen. De elsker å høre nordmenn synge ”Hasta siempre Comandante Che Guevara”.

Dag 12: Sancti Spiritus-Santa Clara-Havanna

På morgenen drar vi vestover igjen til Santa Clara. Her besøker vi det storslåtte Che Guevara-monumentet og mausoleet med museum til ære for denne legenden av en revolusjonær. Du vil selv se og erfare hvilken unik posisjon den argentinske legen og frihetskjemperen fortsatt har i de fleste kubaneres hjerter . Valgfri lunsj på hyggelig restaurant nær byen. Deretter setter vi kursen mot Havanna. De fleste vil ha noe mer av denne karibiske perlen. 

Dag 13: Havanna

For de som vil avslutte turen med en hel dag ved havet, arrangerer reiseleder transfer til Playa del Este ca 20 min utenfor Havanna. Santa Maria-stranda byr på hvite strender, behagelig vanntemperatur og strandbarer / smårestauranter, hvor fersk fisk, reker og hummer vanligvis står på menyen. Dette er bystranda i Havanna og dermed ei strand med cubansk stemning ispedd varierende turistinnslag. En vandretur langs vannkanten til landsbyen Guanabo kan være en hyggelig aktivitet. Andre vil kanskje rusle gatelangs i gamle Havanna denne siste dagen og har selvfølgelig alle muligheter til det. Felles avslutningsmiddag i Havanna.

Dag 14: Havanna-Norge

Hjemreise fra Havanna på ettermiddagen. Ankomst Gardermoen. (Tidsforskjellen er 6 timer.) Turene går med rutefly Air France eller KLM, Oslo-Paris eller Amsterdam-Havanna.

Priser og betingelser 2015

Pris vår: Kr 22 350,- + flyskatt  ca. kr 3 300,-

Enkeltromstillegg kr 1 950,-

Pris høst: Kr 22 900,- + flyskatt  ca. kr 3 600,-

Enkeltromstillegg kr 2 250,-

Priser for 2016 kommer.

Bestill reisen i god tid, 62 dager før avreise, dette på grunn av gruppereservasjoner vi har med flyselskapene.

To reiseledere er med på turene, – en norsk og en cubansk. De kjenner begge landet meget godt. Programmet gir den enkelte anledning til ”fri” både formiddager og kvelder dersom det er ønskelig. Reiselederne kommer mer enn gjerne med tips og forslag til hvordan denne tiden kan benyttes. Og som nevnt innledningsvis: Velger du bort større eller mindre deler av programmet, skaper ikke dette problemer av noe slag. Vi forbeholder oss retten til å foreta små endringer i reiseruta på Cuba dersom dette blir nødvendig pga manglende hotellkapasitet.

Inkludert:

  • Fly t/r Oslo – Havanna.
  • 13 overnattinger på gode mellomklassehotell.
  • Godt og vel halvpensjon.
  • Olivenguide og engelsktalende cubansk guide
  • Moderne buss dag 1-12
  • Innganger/omvisninger som i program

Ikke inkludert:

  • Drikke til maten
  • Visum kr. 400,- (ordnes av Oliven Reiser)
  • Flyplassavgift ved utreise fra Havanna (ca. 25 euro)
HELÅRSTURKALENDER (Oversikt over hele året) HELÅRSTURKALENDER (Liste i utskriftsbar versjon)
Turkalender
Kart

Hovedstad: Havanna

Språk: Spansk

Valuta: Pesos og konvertible pesos

Kredittkort: Visa, MasterCard

Folkemengde: ca. 11.3 mill

Vaksine: Kontakt helsestasjon

Visum: Ja, Oliven Reiser ordner med visum

Vann: Drikk vann på flaske

Religion: Katolisisme – Santeria

Politikk: Ettpartistat

Strøm: 120V + 220V