Tango er både dans og musikk. I Argentina og Uruguay er den også en livsstil og en viktig del av innbyggernes kollektive identitet og stolthet.

Frem til 2008 var det uenighet mellom de to landene, som begge hevdet å være tangoens vugge. Det året la de uenighetene til side og i felleskap søkte de om at UNESCO skulle definere dansen og musikken som del av Verdensarven gjennom oppføring på listen over muntlig og immateriell kulturarv. Året etter innvilget UNESCO søknaden. “The music, dance and poetry of tango both embodies and encourages diversity and cultural dialogue”, het det i UNESCOs vedtak.

Tangoen er sterkt tilknyttet historien til Rio de la Plata (“Sølvelven”- den 290 km lange bukta som deler de to landene) og den smeltedigelen av folkeslag som bosatte seg i området i 1850-årene.

Kulturmessig var tangoen en liten revolusjon i seg selv. Året var 1913 og i det ellers konservative Argentina kunne kvinnene fritt danse i utfordrende klær, en dans som per definisjon har et erotisk språk og bevegelser.

Tango som dans oppsto fra sammensmeltningen av afrikanske, latinamerikanske og europeiske danser og rytmer. Dansen preges av den nære omfavnelsen, bevegelsene og improvisasjonen. Hovedregelen er at man bare bevege seg fremover, bakover og til siden. Dansen starter gjerne med blikket, men ellers handler den om kommunikasjon gjennom bevegelsen. I denne artikkelen fra Dagsavisen sier musikkritiker og tangoforskeren Magnus Andersson at “Kjernen i tangoen er kommunikasjon gjennom bevegelse. Mange blir overlykkelige når de gjør dette første gang”. Dansepartneren Anne Marit Ligaard bekrefter og legger til “Vi kan ikke danse tango gjennom hodet. Tango er en dialog mellom kropper som tenker”.

I Argentina er det enighet om at tangoen begynte som dans, for senere utvikle seg som musikksjanger, dvs. i form av musikk som korresponderte med dansen, og ikke omvendt. Tangoen ble etablert som musikalsk sjanger i det siste tiåret av det nittende århundre, men folk hadde allerede danset tango i mange år. Tango som dans begynte i de fattige forstedene til Buenos Aires og Montevideo. Dansestedene ble kalt “akademier”, “milongas”, “piringundines” eller “canguelas”. Både etterkommere av afrikanske slaver og nyankomne innvandrere fra Europa -spesielt italienere- og Midt Østen ble med.

Det sies at tango danses ved å “lytte til den andres kropp”. I tangoen må paret lage figurer, ta pauser og foreta improviserte bevegelser, uten å gi slipp. Det er nettopp den omfavnelsen som gjør det vanskelig å forene i en enkel koreografi at begge parter improviserer.

Den argentinske forfatteren Alicia Dujovne Ortiz beskriver dansen på denne måten: “Et to-hodet monster, et dyr med fire ben, tregt eller livlig, med et liv som er like langt som en sang, og som blir drept av den siste tonen”.

Koreografien er kompleks og svært sensuell, men ikke seksuell. Den beskrives som “en romanse på tre minutter, mellom to mennesker som kanskje nettopp har møtt hverandre”.

I Wikipedias norske artikkel om tangoens historie nevnes Norges forhold til tangoen, både som musikk og dans. I artikkelen opplyses det bl.a. at flere norske tangomusikere har høstet internasjonal anerkjennelse, med Per Arne Glorvigen og Sverre Indris Joner fra orkesterene Tango for 3 og Electrocutango blant de mest kjente. Artikkelen er omfattende og interessant lesning og nevner også flere andre kjente tangoensembler i Norge, samt at argentinsk tango undervises i og danses på organisert basis i 14 norske byer.

I november ankommer første gruppe med Oliven-syklister Buenos Aires. Denne turen, hvor vi sykler i både Argentina og Uruguay, er en av våre store nyheter for 2018. Velger du å reise med oss har du mye å se frem til, alt tilrettelagt i kjent Olivenånd. Det er så mye å se og erfare i de to landene i forhold til kultur, naturperler, den menneskelige dimensjonen og historie, at det var til tiders vanskelig for oss i Oliven Reiser å velge bort enkelte steder. Med god hjelp og råd fra våre lokale samarbeidspartnere har vi utviklet et program som dekker de beste høydepunktene i disse to landene. Og selvsagt arrangerer vi tangokurs for deg mens vi er i Buenos Aires.

I tillegg til turen i november, reiser vi også til Argentina & Uruguay i februar og april 2019. På denne siden kan du se programmet dag for dag. Har du spørsmål, ta gjerne kontakt med oss.

Hector Pizarro