Skip to main content

Bordeaux & Cognac - NYHET!

Vi åpner sykkelballet ved å rulle inn i Médoc vinparadis og tar småveiene langs det enorme vannbassenget Gironde, hvor elvene Garonne og Dordogne møtes. Et sykkelvennlig landskap som byr på et uvanlig mangfold av kulturlandskap og villmark. For ikke å glemme sykkelveiene mot målene; fredfulle og gode opplevelser, gamle vin-og cognachus i alle størrelser og et velfrisert kulturlandskap.

Fulltekstsøk

Dagsprogram

 • Cognac og dets nærområde er både vakkert, hyggelig og ikke minst interessant. Hos vesle Droet cognachus får vi essensen av dette. Et besøk i Olivens ånd! I vinberømte UNESCO-kårede St.Emilion toppes kvalitet. Ikke bare vinen, men byens gamle arkitektur og beliggenhet er viden kjent og verdsatt. Inn mot Bordeaux, langs gamle jernbanelinjer og perfekte sykkelstier, for to netter. En levende by som vi utforsker noen timer på sykkel dag 7. Vinmuseet, samt livet, arkitekturen og historia langs by-elva Garonne fascinerer. Vår solide italienske venn og partner Francesco har lagt opp turen sammen med sine franske venner, og vil lede an. Francesco har bodde 16 år i Frankrike og lider av frankofili.

 • Dag 1: Ankomst Bordeaux.

  Transfer med privat buss 20 km til hotellet i Bordeaux. Middag og overnatting.

 • Dag 2: Bordeaux – Le Pian Médoc – Arsac – Margaux – Lamarqu – Blaye – Etauliers 58 km.

  Nordover, rett inn i Médoc-riket, mellom Gironde-deltaet og Atlanterhavet. Europas største elvemunning ligger nedstrøms for sammenløpet mellom storelvene Dordogne og Garonne, og danner et 70 km langt basseng rett nord for Bordeaux. Møte mellom de to gigantiske elvene er et syn i seg selv. Gjennom vesle Le Pian Médoc og Arsac før vi ruller inn på et lite Chataux i Margaux. Chataux betegner også en liten beskjeden vinprodusent midt blant de store renommerte kjempene. I vingårdshagen til vesle Chataux Tayac diskes det opp Oliven- piknik med vingårdens drikke til. Rundt oss ligger en rekke verdenskjente vinslott som alle finnes på Vinmonopolet, ikke minst naboen Chatau Margaux. Ved Lamarque krysser vi Gironde med båt og ankommer den vesle vinbyen Blaye på motsatt elvebredd, og fortsetter til Etauliers for overnatting.

 • Dag 3: Etauliers – Chenac – Meschers – Royan 62 km.

  Hele dagen langs Girondbassenget; villmark, furuskog, åslandskap, våtmark, fugleliv, landsbyer og fiskelandsbyer, maritim aktivitet, vinmarker, strender og klipper.
  Etter vesle St.Ciers du Taillon og Saint Ciers sur Gironde befestes inntrykket av områdets mangfold. Fisken fra estuaret Gironde og vinen fra Coté Blaye står sentralt, og fuglereservatene lokker dedikerte fugletittere fra nær og fjernt.
  Piknik settes opp i villmarka etter halvsykla dag, nær St. Fort-sur-Gironde. Vi er på den «grønne ruta» med et lappeteppe av vinmarker, frodige åssider og småhavner, campingplasser og gamle vindmøller. Kunstnerhavna Port Maubert skinner få km fra St. Fort. Bare idyll!
  Montague-sur-Gironde, få km seinere, var sammen med Bordeaux og Blaye ledende havner i området i 250 år fram til 1950-tallet. Idag er det turisme og fisk, og de gamle møllene har blitt barer og restauranter.
  I Meschers-sur-Gironde åpnes det mot havet, 12 km fra Royan. Opprinnelig en fiskerlandsby, idag et ettertraktet seaside-resort i Charente-Maritime. Sandstrendene som åpner seg mot Atlanteren, furuskogen, vindruelappene og kalkklippene gir kallenavnet til byen og området ved deltaet; Coté de Beauté.
  Royan har blitt fullstendig ødelagt to ganger; av norske vikinger i 844 og av overdrevet alliert bombing januar 1945. Da var byen en av de siste tyske lommene som fortsatt holdt stand. 3000 innbyggere og 23 tyskere omkom i et mye kritisert to-døgns bomberegn. Idag er det strendene, en aktiv fiskehavn og modernistisk arkitektur som definerer byen.

 • Dag 4: Royan – Saujon – Saintes – Chaniers – Cognac 63 km.

  Gjennom vel 30 km i tradisjonelt fransk bondelandskap, hvor alt annet enn vindruer dominerer. Rett utenfor Saintes inntar vi dagens pikniklunsj med alle rettigheter.
  Gamle gallo-romerske Santonum bygdes langs elva Charente, og lokker idag turister med sitt 2000 år gamle amfiteater, sin middelalderbydel og ikke minst stemningen langs den vakre elvebredden. Langs denne floden holder vi oss de neste 30 km, fram til Cognac. En svært tiltalende tremil med vakker arkitektur strødd langs elva, i form av gamle vingårder og cognachus. Gjennom Chaniers og Dompierre-sur-Charante før vi når Cognac med sine 18000 innbyggere. Byen er både vakker og hyggelig.
  6 vindrueområder- såkalte crus-kan påberope seg bruk av navnet Cognac i området. Siden ca 1650 har de holdt på med denne dobbeldestilleringa av hvit druesaft.

 • Dag 5: Cognac – Jarnac – Salles d’Angles 32 km. Transfer St.Emilion.

  Etter 10 km på sykkelstien langs elva kommer vi til sjarmerende Jarnac. Et vakkert lite sted med 4000 innbyggere og en rekke småprodusenter av Cognac, samt verdensstjerna Courvoisier og et Cognac-museum.
  Vi er i Cognacens udiskutable rike og tar konsekvensen av det. Men vi oppsøker ikke de store, berømte, dyre turistmaskinene, men det autentiske og familiære vesle DROUET Cognac-hus (www.cognac-droet.fr).
  12 km sør for Cognac, i Salles d’Angles slår vi opp piknikbordet i hagen hos Droet, og ønskes velkommen av familien som har foredlet den edle drikken gjennom fire generasjoner. Her fornemmes rotfesta lidenskap og inderlig respekt for sliterne i tidligere generasjoner. Lunsj, smaker og smart Cognac-handel på et sted du vil minnes vel. Deretter kan det passe med en drøy times busstur sydover til St.Emilion for rusletur, middag og overnatting.
  Få byer i Europa er mer sentrert rundt vin enn vesle St.Emilion, med sine 2000 innbyggere og fascinerende vinhistorie. 70% av kommunens areal er vinmarker, og det er kun vin som regnes som næringsvirksomhet i byen. Oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1999 p.g.a. sitt kulturlandskap og sin godt bevarte bebyggelse. Kvaliteten og prisene her er av ypperste klasse. Men du har sjansen til å unne deg en Chateau Ausone eller Cheval Blanc nettopp der hvor vindruene pleies og saften foredles.

 • Dag 6: St.Emilion – Branne – La Sauve – Latresne – Bordeaux 52 km.

  Dagen sykles stort sett på fredfulle sykkelstier i vakkert terreng mot Bordeaux. Få km syd for St.Emilion krysser vi mektige Dordogne, som strekker seg fra Massif Central gjennom hele det sentrale og vestlige Frankrike. Halvveis stopper vi i La Sauve, beliggende idyllisk ved elva Vidourle. Her finner vi fram til byparken for dagens piknik. Stedet er avgjort verdt et lite besøk. Ved Latresne finner vi et vannhull langs floden før vi krysser Garonne. Elva har sitt utløp i de spanske Pyreneene og avslutter sitt 600 km lange løp sammen med Dordogne i estuaret Gironde, som vi møter dag 2 og 3. Deilig avslutning langs elva inn til hotellet i Bordeaux.

 • Dag 7: Bordeaux 30 km.

  Idag utforsker vi først byen samlet på sykkel i ca. tre timer. Kl. 12 besøker vi det verdensberømte vinmuseet Cité du Vin (www.laciteduvin.com.fr). Deretter fri lunsj i museet eller f.eks. i les Halles de Bacalan i nærheten, hvor du får alle typer mat fra regionen. Sykkel tilbake til hotellet.
  Avslutningsmiddag på restaurant.

 • Dag 8: Transfer til Bordeaux flyplass, 20 km.

Kart

Kontakt oss