Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

– EN REISE MED HJERTE OG SANSER

 

Comosjøen

Sykkeltur i Italia – Comosjøen

En av de 5 italienske innsjøene som gjemmer seg bak Alpene, holder på varmen og pynter seg med sitrontrær, vinranker, sypresser, oliventrær, bouganvillas og palmer. Kjenn på Milano før du ruller 2 dager langs kanalen og elva Adda inn til Lecco ved sydkysten. Videre med båt til smellvakre Bellagio midtfjords, opp langs vintraseen i Sondriodalen med storslått utsikt, for så å ta den UNESCO-beskytta Bernina-expressen opp til sagnomsuste St. Moritz. Herfra rulles det ned til Italia igjen for avslutning i Chiavenna. Vekk fra travle turistveier, ei svært lettsyklet uke med gode varierte opplevelser; Milano, langs elv og kanal inn til  Comosjøen, Bellagio og Varenna, Valtellinadalen og togturen opp til og nedfarten ned fra St.Moritz.

 

 

Programmet dag for dag

Dag 1: Oslo – Milano

Transfer til hotellet i Milano. Byen er kraftig undervurdert; dens vakre gamleby, med bl.a. Santa Maria delle Grazie-katedralen, den tredje største katedralen i verden. Hyggelige små gågater, vakre parker og byens kosmopolitiske nerve. Middag på restaurant.

Overnatting på Hotel Mozart Piazza

Dag 2: Milano – Fara Gera D`Adda, 40km

Fra hotellet gjennom parker og smug og småveier til sykkelstien langs Martesana–kanalen eller Navaglio piccolo som den også kalles. Pikniklunsj i parken i Gorgonzola. Til vesle Fara Gera d’Adda, hvor kanalen møter elven Adda. Ei lita historisk sykkelreise langs vannveien som har drevet møllene, irrigert åkrene og transportert godset i 400 år. Den leder oss gjennom bynære scener og ut på landsbygda. Forbi vakre villaer og historiske bygninger, hele tida trafikkfritt langs vannet, som elva Adda lenger øst sørger for. Gjennom Inzago og Groppello d’Adda før vi krysser elva som kommer fra Comosjøen. Noen kilometer øst for elva finner vi vakre agriturismo Antico Benessere for rom og ettertraktet restaurant.

Overnatting på Antico Benessere.

Dag 3: Fara Gera D`Adda – Lecco, 51 km

I dag er det på sykkelsti langs elva Adda opp til Comosjøen og byen  Lecco. En sykkelstudie i gammel kraftverksarkitektur. Piknik ved en av slusene. En stopp i Paderno d’Adda, hvor man i 1889 bygde ei 226 meter lang jernbro over den dype og trange elvedalen. Vi er i gamle grensetrakter mellom fordums stormakter lenge før Italias samling i 1861; Republikken Venezia og Habsburgerriket med Milano som et av  maktsentra. Derfor herskapshus og festningsverk i variert og vakker natur, hvor selv Leonardo da Vinci  fant motiver til sine tegninger og malerier. I Imbersago konstruerte geniet sogar en egen båt som snodde seg tvers over elva tross den sterke strømmen. De siste kilometerne langs vesle Lago di Garlate og inn til Lecco by og den omvendte Y’en som Comosjøen danner. Middag på egen hånd denne kvelden.

Overnatting på NH Hotels Pontevecchio.

Dag 4: Lecco – Bellaggio – Varenna – Colico, 25 km

Først båttur fra Lecco til uvanlig sjarmerende Bellaggio. Viden kjent også utenfor Italia. Ytterst på tuppen av halvøya som deler innsjøen i to; Lecco og Como. På gode dager med utsiktspunkt til Mont Blanc og Madonnaen som troner på katedralen i Milano. Omringet av vann på nesten alle sider ligger byen vakkert til midt på Comosjøen. Med noen vidunderlige parker og gamle villaer hvor adelen i det gamle grevskapet Milan hentet ideer både fra engelsk og italiensk gartnerkunst. Etter en stopp  her tar vi  båten viere til Gravedona.  Deretter på sykkel mot Colico på nordspissen av sjøen.  Vi stopper i eldgamle Dervio for forfriskninger. Et gammelt romersk lokalt maktsenter for å kontrollere skipsfarten på sjøen. I dag mest kjent for seiling med sine 4 seilskoler. Så til Colico for overnatting og middag.

Overnatting på Hotel Lago di Como

Dag 5: Colico – Sondrio, 49 km

På sykkelveier mot Sondrio som ligger midt i dalen Valtellina ved elven Adda. Området er kjent for sine terrasserte vinmarker og mange av Italias berømte viner kommer herfra. Mesteparten av dagen ruller vi nær elva midt i dalen. Piknik underveis. Ved Barbenno tar vi noen få  bakker, etter 3 flate dager, for virkelig å få godt betalt av kulturlandskapet for høyere puls.  Opp til eldgamle små vinkantiner med terrasserte marker og krokete deilige veier med vidunderlig utsikt. Med ett er vi  nærmest i alpine fjelltradisjoner-og nyter stillheten, fjellformasjoner og arkitekturen, som er komplett annerledes enn 3 kilometer tidligere. Her holder vi oss ei mil før vi triller ned Sondrio for middag og overnatting. Alternativt sykle hele dalen uten høydeforskjell.

Overnatting på Grand Hotel della Posta.

Dag 6: Sondrio – “Vinterrassen” – Tirano, 43 km

Først 3 km transport. 400 meter høyere opp er vi igjen på sykkel i idylliske omgivelser blant vinmarker. Via dei Terrazzamenti i Valtellinadalen er en attraksjon i området. Rustikke alpine tradisjoner og en produktstolthet som har avstedkommet de beste produkter; være seg salami, bresaola, vin, honning eller ost. DOCG-vinene basert på Nebbioladruen kommer vi ikke utenom. Sammen med foredlingen av storfekjøttet på fjellgårdene utgjør dette “gioielli (juvelene) delle gastronomia Valtellinese”. Små gårder med  gamle vinbodegaer blant renessansekirker og antikke borger. Fredelige småveier i småkuppert terreng. Vi stopper på bar  i Chiuro. Ruller så ned på sykkelstien i dalen for piknik. Derfra videre et par hundre meter opp i bakken til vakre Gatta vingård i Bianzona, for omvisning med  rikholdig vinsmakprogram og ureiste delikatesser. Videre til Tirano, enten oppe i terrassene eller gjennom dalen. Middag på egen hånd denne kvelden.

Overnatting på Hotel Bernina.

Dag 7: Tirano – St.Moritz – Chiavenna, 57 km

Tidlig avreise for å ta toget “Bernina expressen” opp til St.Moritz på 1890 moh.

Tirano ligger få km fra grensa til Sveits. 2,5 time med spektakulær utsikt og en togreise du vil huske. Syklene med på toget og følgebilen tar riksveien, som fører gjennom Berninapasset og videre inn i Alpene. En time i St. Moritz  og deretter 20 km sykkel til  Majola for piknik. Derfra rulles det 35 km  nedover, mot Chiavanni og Italia igjen. Etter barstopp i grensebyen Castasegna følger vi gamle hesteveier (i dag sykkelveier) gjennom bittesmå landsbyer ned til Chiavenna. Avskjedsmiddag på restaurant.

Overnatting på Hotel San Lorenzo.

Dag 8: Milano – Oslo

Transfer til flyplassen.

 

Vi tar forbehold om skrivefeil/endringer i program og hotell.

 

 

Priser og betingelser 2018

Pris for sykkelturene

kr 19 900,-

kr 17 400,- uten fly

kr 2 400,- i enkeltromstillegg

kr 1 100,- leie av El-sykkel

 

Prisen inkluderer

 • Fly t/r Oslo-Milano
 • Transfer t/r flyplass
 • 7 overnattinger på gode hoteller/ agriturismo med frokost
 • 5 middager med vin/vann
 • 6 pikniker/lunsjer med vin/vann
 • 1 vinsmaking
 • Båtturer og togtur
 • Følgebil
 • Bagasjetransport
 • Sykkel med utstyr
 • Guider

Enkel løype, for mer utfyllende info om løypekategorier – klikk her

 

Fly

SAS

 • 1 stk. innsjekket bagasje: maks. totalvekt 23 kg
 • 1 stk. håndbagasje: maks. 55x40x23 cm
 • 1 liten ekstra eiendel: maks. 40x15x30 cm
 • Maks. total vekt: 8 kg

Comosjøen 26.08 – 02.09 2018

Vi flyr med SAS t/r.

SK1461  26.Aug   Oslo-København                                 06:00-07:15
SK1685  26.Aug   København-Milano/Malpensa        08:25-10:30
SK4718  02.Sep    Milano/Malpensa-Oslo                    14:15-16:50

 

Comosjøen 16.09 – 23.09 2018

SK4719  16Sep    Oslo-Milano/Malpensa                10:50-13:30
SK4718  23Sep    Milano/Malpensa-Oslo                14:15-16:50

 

Forbehold om endringer fra flyselskapets side.
Ønsker dere tilbud på tilslutninger, eventuelt forlenget opphold ta kontakt med oss.

Se våre gruppeturer her
Kart