Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

– EN REISE MED HJERTE OG SANSER

 

Cuba “Tett på”

Sykkeltur på Cuba

Vi har hentet fram noen riktig gode perler fra øyas skattkiste til denne reisen.

Gjennom vakre irrgrønne områder få kilometer øst for Havanna, ender de første dagene opp ved havet for avkjøling og strandbar.
Overnatting i Havanna med spennende og originale kveldsbesøk. Videre til Cienfuegos og ut til den karibiske favorittstranda.
Vandring i Escambray-fjellene før sykkel på havet til koralløyene Las Brujas, og deretter tilbake til vesle, yndige Remedios.
Reisen avsluttes i Havanna. Selv et Cuba i forandring gir deg de gode møtene med cubanerne; smil, latter og et pusterom i hverdagen med verdifullt innhold og det absolutte unorske

Grunnet hotell situasjonen på Cuba gjør vi oppmerksom på at endring av hotell kan forekomme på kort varsel.

Programmet dag for dag

Dag 1: Oslo – Havanna

Ankomst flyplassen i Havanna og transfer til overnattingsstedet.

Dag 2: Havanna – Castilla – Campo Florida – Havanna, 46 km

Kort busstur til frodig og fredelig landsbyliv øst for Havanna. Vi sykler i variert og lett kupert terreng og kommer nær inn på dagliglivet i landsbyene vi passerer. Lunsj i Campo Florida i bakgården til en lokal og hyggelig familie som serverer god og kortreist mat. Etter lunsj ytterligere 12 km ut mot havet og en velfortjent dukkert før vi tar bussen tilbake. Felles middag i gamlebyen.

Dag 3: Havanna

Vi lar syklene stå og tar en dag i Hemingways fotspor. Vandring i gamlebyen og besøk på steder han frekventerte under sine lange opphold på Cuba. Vi tar bussen ut til Cojimar hvor forfatteren fisket og fikk inspirasjon til “Den gamle mannen og havet”. Deretter til hans praktfulle eiendom i utkanten av Havanna før vi fortsetter til Ritas vakre hage for lunsj. Her skaper vårt gode husorkester god stemning før vi får en uforglemmelig hjemtransport. Kvelden til fri disposisjon.

Dag 4: Yaguaramas – Abreus – Constacia – Cienfuegos, 50 km

Dagen begynner med en busstur i retning Cienfuegos. Vi starter syklingen i Yaguaramas og beveger oss mot det karibiske hav, mellom store sukkerplantasjer på flat vei. Etter 28 km er vi fremme hos en bonde som har laget et lite spisested og legger hele sin sjel i at maten skal være god og annerledes enn andre steder. Etter lunsj sykler vi helt inn til sentrum av vakre Cienfuegos, også kalt “Sydens perle”.

Dag 5: Cienfuegos – Faro Luna – Cienfuegos, 40 km

Vi starter dagen med et besøk på en sigarfabrikk. Her får du se hvordan verdens beste sigarer rulles for hånd. Så sykler vi ut til en hyggelig strand for bading og lunsj. Sykkel eller buss tilbake til Cienfuegos på ettermiddagen. Vandring langs sjøpromenaden ned til den flotte yachtklubben eller en av musikkbarene på Plaza Central er hyggelige alternativer.

Dag 6: Cienfuegos – Trinidad, 50 km

Etter en busstur ut av byen sykler vi østover mot fargerike Trinidad. Vi spiser lunsj langs veien, besøker et legekontor og får anledning til å ta oss en times badepause omtrent halvveis. Vel fremme i Trinidad tar vi inn i private hjem, casas particulares, for overnatting og for å komme tettere på det cubanske hverdagslivet. Trinidad er byen hvor musikken og dansen dominerer kveldene og nettene så det er bare å kaste seg ut i det.

Dag 7: Trinidad – Casilda – Ancon – Trinidad, 35 km

Ut på halvøya Ancon utenfor Trinidad i dag. Vi besøker den gamle havnebyen Casilda hvor slavene ble ilandsatt for videresalg til sukkerbaronene i området. Vi finner oss en hyggelig lunsjrestaurant langs havet og får god tid til bad og sol. Om vi velger hummer til lunsj eller middag eller begge deler blir vi enige om. I Trinidad er den god. Og den varme kvelden med musikkstedene venter på deg i kveld også.

Dag 8: Trinidad – Escambrayfjellene – Hanabanilla

Vi lar syklene stå i dag og tar bussen til fjells. Escambrayfjellene er kjent som området hvor Che regisserte den endelige seieren over det forhatte Batista-regimet i desember 1958. Fottur i særdeles vakre omgivelser. Det er frodig og grønt, sjeldne trær og planter, fosser og kulper hvor vi kan avkjøle oss. Etter lunsj i skjønn natur busser vi videre til Hanabanilla.

Dag 9:   Hanabanilla – Moza – Manicaragua – Santa Clara – Cayo Santa Maria, 45 km

Vi sykler fra hotellet og startet med 8 km nedoverbakke. Så gjennom spennende landsbyer og flott natur mot Santa Clara. Her spiser vi lunsj og besøker Che Guevara sitt mausoleum( hvis åpent) og museum før vi tar bussen ut til den vakre øya Santa Maria for middag, overnatting og kanskje et deilig kveldsbad.

Dag 10: Cayo Santa Maria

Valgfri dag. De fleste tilbringer dagen på den nydelige stranden, i sola eller i skyggen lesende en bok, bare avbrutt av hyppige avkjølinger i det nydelige vannet. Du kan også sykle ut til en av øyene som ligger lengre ut i havet, snorkle, leie båt eller dra på fisketur.

Dag 11: Cayo Santa Maria – Remedios, 57 km

Etter frokost og morgenbad sykler vi “på havet” inn til en autentisk cubansk by, Remedios. Turens lengste etappe, men flatt terreng. Remedios ble grunnlagt av spanjolene i 1515 som en av de første på Cuba. Sentrum er nyoppusset og fargerik. Vi spiser lunsj før turen går videre for middag og overnatting.

Dag 12: Remedios – Placetas – Havanna, 28 km

Gjennom flere landsbyer og på svingete vei sykler vi fra Remedios til Placetas. Derfra en kort busstur til Santa Clara for lunsjstopp før vi gir oss i kast med motorveien til Havanna. Her blir det avslutningsmiddag.

Dag 13: Havanna – Amsterdam/Paris

Formiddagen til fri disposisjon i Havanna. Det er flere spennende museer å besøke, rommuseet, flere kunstmuseer, revolusjonsmuseet, eller kun å slentre gatelangs med stopp for forfriskninger.

Dag 14: Paris/ Amsterdam – Oslo

Ankomst Paris/Amsterdam og videre til Oslo eller andre norske byer.

 

Vi tar forbehold om skrivefeil/endringer i program og hotell.

Priser og betingelser 2018

Cuba “Tett på” Juletur 17.12-30.12.2018

kr 32 900,- + kr 2 500,- i flyskatt

kr 600,- visum

kr 1 900,- i enkeltromstillegg

 

 Prisen inkluderer

 • Fly t/r Oslo – Havana
 • Transfer t/r flyplass
 • 12 overnattinger
 • Godt og vel halvpensjon. Tidvis vin til piknik. Rum i ny og ne.
 • Olivenguide og engelsktalende cubansk guide
 • Innganger/omvisninger som i program
 • Følgebuss under hele turen
 • Frakt av bagasje
 • Sykkel med kart, frontveske og bagasjebrett.(norske sykler fraktet over fra Skien).

Ikke inkludert

 • Hjelm
 • Drikke til maten
 • Visum (Utstedes av Oliven Reiser)
 • Tips

 

Enkel løype, for mer utfyllende info om løypekategorier – klikk her

Ta kontakt med det lokale vaksinekontoret for råd om vaksine.

Se også her: http://vaksine1.no/

 

Fly

Bagasjeinfo

På KLM/Air France flight gjelder 1×23 kg for bagasje og 12 kg håndbagasje pr. person.

 Cuba “Tett På” Juletur 17.12-30.12 2018

Vi flyr med KLM tur/retur

KL1140  17DEC  OSLO-AMSTERDAM          0630 0830

KL 723  17DEC  AMSTERDAM-HAVANA        1235 1715

KL 724  29DEC  HAVANA-AMSTERDAM        1915 1035+1

KL1147  30DEC  AMSTERDAM-OSLO           1425 1615

 

Forbehold om endringer fra flyselskapets side.

Ønsker dere tilbud på tilslutninger, eventuelt forlenget opphold ta kontakt med oss.

Viktig info Cuba

Banker – Kredittkort – Valuta

Generelt er det enklest og rimeligst å ta ut kontanter med ditt vanlige bankkort (visa debet). Minibanker finnes på flyplassen og på noen overnattingssteder.

Bankene har vanlige åpningstider, gjerne mandag til fredag 09.00-15.00. Passet må vises både ved veksling og ved bruk av bankkort i skranke.  Det lønner seg å ha med to kort på reise, Visa debet og Mastercard/Visa kreditt

Det kan være vanskelig å finne en minibank som aksepterer Mastercard.

Det lønner seg å ta med euro i kontanter, og et nøkternt forbruk vil ligge på ca 40-60 CUC om dagen for lunsj, drinker, tips etc. Dager der lunsj/middag ikke er inkludert må det påberegnes ca 60 CUC.

Myntenheten på Cuba heter convertible pesos (CUC) .  CUC er ikke noe verdt utenfor Cuba, og hvis dere har noe til overs ved reisens slutt er det greit å bruke dem eller eventuelt veksle dem inn i euro på flyplassen ved avreise.

Den amerikanske handelsblokaden utelukker bruk av American Express og andre amerikanske kredittkort.  Praktisk talt ingen butikker eller restauranter aksepterer kort.

En del banker i Norge har innført geografiske begrensninger ved bruk av bank kort (regionsperre).  Sørg for å åpne kortet for bruk for Cuba før du drar.  Husk også å åpne kortet for bruk i Europa hvis du skal bruke det under reisen.

Hoteller 

Overbooking er noe tiltagende på Cuba pga turiststrømmen, og hotellbytte til enklere standard eventuelt private familiepensjonater kan forekomme.

Mangel på varmt vann og aircondition kan forekomme på enkelte overnattingssteder.

Tips

Det er vanlig å gi tips på Cuba.  Legg igjen litt når du går fra restaurant eller sjekker ut fra hotell.  Det er en svært viktig inntekskilde for den cubanske guiden og sjåførene at det tipses ved avslutning av turen.  Det er vanlig med ca 10 CUC til hver av hjelperne.

Situasjonen på Cuba for vanlige folk er egentlig verre nå enn tidligere pga arbeidsledighet og man får adskillig mindre for rasjoneringskortene i bodegaen.  Dermed blir den 10 CUC seddelen mer kjærkommen fra den enkelte enn noen gang.  Cubanerene er også flinke til å hjelpe familiemedlemmer og naboer som har det vanskelig.

Vann, øl og brus kan kjøpes av guidene under turen, eventuelt kan man kjøpe med seg egen drikke.  Vann fra krana bør unngås.

Gaver

I de siste 12 årene har vi drevet små personlige Oliven-hjelpeprosjekter på Cuba.  Det meste vil glede noene: tyggegummi, såpe, sjampo, tannpasta, vitaminer, bind ellers alt av hygieneartikler blir svært godt mottatt.  Har du også fotballstøvler, joggesko (helt fra 1995 har Helge i Oliven Reiser drevet sitt lille hjelpeprosjket rettet mot barne- og kvinnefotball i Havanna), eller dere kan ta med alt eller noe til Sancti Spiritus (hvor vi har kontakt med en rektor ved en skole for funksjonshemmede.)  Vi kan ikke benytte oss av offisielle kanaler til dette, da byråkratiet her er svært komplisert.  Vår fordeling må gå via uoffisielle kanaler.  Dere må heller ikke dele ut tilfeldig på gata.  Dette aksepteres ikke av myndighetene og kan skape problemer.  NB.  Dette kun til informasjon-det må ikke oppfattes som noe press til å medbringe gaver.

Generell informasjon – sykkelutstyr

 • Syklene er Oliven hybrid sykler fraktet over Atlanteren fra Skien.
 • De fleste syklene har frontveske og bagasjebrett.  Ekstra klær kan du putte i en liten sekk/bag som du legger i førerbussen
 • Mange tar med gel sete for å sikre ekstra komfort
 • Ta med egen hjelm.  Noen tar også med egen pumpe med justerbar ventil og et lomme-umbraconøkkelsett, hvis du liker å skru/justere litt.
 • Ta med egen vannflaske eller bruk vanlig plastflaske som kjøpes på Cuba.
 • Lett regntøy for de som ønsker, overdel bør holde, da temperaturen er god.
 • Noen har med seg en pose nøtter/rosiner som energikost.  Det er veldig lurt!
 • Ta med NY solkrem med høy faktor, antibacservietter/olje, et hodeplagg og myggolje med DEET.
 • Snorkelutstyr for de som ønsker de.
 • Det kan være kjølig på kveldene enkelte uker på Cuba, ta med en jakke og genser
 • Vi anbefaler dere å pakke det mest nødvendige ting i håndbagasjen, spesielt nødvendige medisiner. Husk å få med ett skriv fra lege eller apotek som bekrefter dette for å unngå problemer i tollsonen.  Dersom du skulle være så uheldig at bagasjen blir forsinket, er det til stor hjelp å ha noe å starte turen med.

Temperaturer

Klimaet er tropisk med en gjennomsnittstemperatur på ca. 28 grader C. Lette bomullsklær og gode sko er tingen. Og ei jakke og en genser for sikkerhets skyld. Regntiden regnes fra mai til oktober, men temperaturen er likevel behagelig. I regntiden kommer det gjerne intense korte skurer, noen ganger med torden. Cuba ligger i samme tidssone som New York, 6 timer bak Norge.

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sept Okt Nov Des
Temp 18 18 19 21 22 23 23 24 23 23 21 19
Temp 26 26 27 29 30 31 32 32 31 29 27 27

 

Vaksiner

Sjekk med det lokale vaksinasjonskontoret for anbefalte vaksiner.  Vær ute i god tid før avreise.

Forsikringer

Cuba krever at besøkende har reiseforsikring og  derfor er det viktig å ta med forsikringsbevis.  Blir du spurt om å vise forsikringsbevis og ikke har tatt det med, risikerer du å tegne ny forsikring.  Reiseforsikring og fullgod ulykkesforsikring er obligatorisk.

Elektrisitet og internett

Der hvor spenningen er 110V brukes støpler med to flate ben.  Lurt å ta med adapter for amerikanske kontakter.  Enkelte hoteller har uttak for 220 V på badet.  Hårføner på noen av hotellene.

Noen hoteller har pc tilkoblet internett.  Linjene har dårlig kapasitet og fordrer innlogging.  Kort med brukernavn og passord kan kjøpes i telefonbutikker (Etecsa) og noen få hotellresepsjoner ved fremvisning av pass.

Visum og pass

Visum: Oliven Reiser utsteder visum som du får tilsendt sammen med reisedokumenter. Men for å ordne det, trenger vi kopi av passet. Takk for at du sender oss kopi av ditt pass i god tid (min. 2 måneder før avreise) før avreise, enten skannet på e-post eller i posten.

Pass: Må være gyldig i seks måneder etter hjemkomst! Det kreves ikke elektronisk pass. Ta et par kopier av pass og flybilletter og ha de liggende på forskjellige steder i bagasjen.

Kofferten du bruker, må kunne låses og være låst under reisen.

Flybilletter 

Vi kan tilby gjennomgående tilslutninger fra de fleste større byer i Norge.  Kontakt oss for tilbud.

Ved bestilling av gjennomgående tilslutningsbilletter, er dere ved tidsendringer fra flyselskapene, samt eventuelle kanselleringer/forsinkelser pga vær garantert at flyselskapet ordner ny billett kostnadsfritt.

Ved kjøp av tilslutningsbillett på egenhånd er dere selv ansvarlige ved eventuelle forsinkelser/kanselleringer.

Forlenget opphold

Se våre gruppeturer her
Kart

Hovedstad: Havanna
Språk: Spansk
Valuta: Pesos og konvertible pesos
Kredittkort: Visa, MasterCard
Folkemengde: ca. 11.3 mill
Vaksine: Kontakt helsestasjon
Visum: Ja, Oliven Reiser ordner med visum
Vann: Drikk vann på flaske
Religion: Katolisisme – Santeria
Politikk: Ettpartistat
Strøm: 120V + 220V