Albania er kanskje det landet i Europa som nå gjennomgår de største forandringer, etter mange tiår med politisk og økonomisk mørketid.

For mennesker med et åpent sinn har Albania mye å by på; urørte badestrender, snødekte fjell, spennende matretter og tradisjoner som utfordres av den nye tid. Det blir sagt at en reise til Albania er det nærmeste du kommer en reise bakover i tiden. Underveis besøker vi 3 UNESCO verdensarvsteder.

Dag 1: Oslo – Tirana – Pogradec

Dere kommer dere på egenhånd til første hotell som ligger 2,5 timers transfer syd-øst innover i landet til Pogradec. Privat transfer kan arrangeres ved forespørsel.

Hotellet ligger i strandkanten av Ohrid-sjøen. Med sin vakre beliggenhet og natur er sjøen det første av turens 3 UNESCO verdensarvsteder.

Etter utlevering og innstilling av sykler er det mulighet for en liten prøvetur til klosteret St. Naum like over grensen til Makedonia, totalt 6 km.

Dag 2: Pogradec – Korcë 50 km

Dere forlater Ohridsjøen og begynner med en stigning opp til et platå omkranset av høye fjell. Ferden fortsetter gjennom et fargerikt lappeteppe av åkerland og beitemarker på øde veier, nesten helt uten biltrafikk. Vel fremme i Korcë anbefales et besøk på det lokale markedet, etter at dere har sjekket inn på hotellet. På markedet kan det meste kjøpes som er å få tak i for penger, alt fra frukt og grønnsaker, kjøtt og fisk til klær og elektronikk.

Dag 3: Korcë – Sotire 72 km

På ny starter dere dagen med en stigning som fører opp mot fjellene som danner grensen mot Hellas. Videre gjennom et karrig landskap, krydret av fargeklatter med nøysomme markblomster, i et terreng som veksler mellom utforbakker og nye stigninger. Dere kommer inn i hjertet av Grammoz-fjellene og over Barmash-passet på 1159 meter før dere ankommer Sotire i en deilig liten dal.

Dag 4: Sotire – Benje (Permet) 52 km

Dere stiger opp fra Sotirë til et gresskledt høyfjellsplatå omgitt av imponerende fjelltopper. Etter at dere har kommet til kilden av elven Vjosa begynner dere nedstigningen gjennom den spektakulære kløften til Leskovik. Videre nedover til Carshovë, og herfra følger dere en vei høyt over elven til Permet. Etter lunsj har dere transfer med bil til Kelcyradalen og i det fjerne kan dere se Haitanntoppene som omkranser en dyp dal. Tilbake igjen til Permet for overnatting.

Dag 5: Benje – Gjirokastër 70 km

Dere fortsetter nedover dalen mot Këlcyra, med høye, takkete fjell og avgrunner i horisonten. Dere passerer over i en ny dal hvor elven Vjosa og Drino løper sammen. Dalen åpner seg etter hvert opp til et stort slettelandskap med middelalderbyen Gjirokastër, turens andre UNESCO verdensarvsted, beliggende oppe i dalsiden. Gjirokaster er også kjent som byen med de tusen trappetrinn. Over byen kneiser en flott borg med fantastisk panorama til alle kanter. Gjirokastër er den tidligere diktatoren Enver Hoxhas fødested og dere overnatter på hotellet som var hans faste møtested når han var i byen. Møterommet er rikt dekorert med veggmalerier og vakre, tradisjonelle møbler.

Dag 6: Gjirokastër – Saranda (via Butrint) 70 km

I dag får dere får en myk start på dagen med transfer opp bakkene til Muzinë. Herfra i hellende terreng nedover mot Saranda. Men først kan dere svinge av veien for å besøke Butrint- som er vel verd en omvei! Dette er det tredje UNESCO verdensarvsted, med fantastiske og vel bevarte ruiner av et romersk bad og amfiteater, kapellruiner og basilika og en veneziansk befestning, for å nevne noe. Byen hadde sin storhetsperiode under det bysantinske riket og hadde på den tiden over 10 000 innbyggere. Stedet tjente senere som base og befestning for venezianere og normannere i deres kamp mot det østromerske riket. Etter de kulturelle inntrykk sykler dere videre i lett terreng med den joniske kysten på den ene siden og Butrintlagunen på den andre siden nordover til Saranda. Byen ligger vakkert til i en bukt av det joniske havet og er et populært reisemål på den albanske rivieraen.

Dag 7: Saranda – Vlorë 30 km

Også i dag en myk start med transfer langs kysten opp til Himarë og videre i hårnålssvinger til toppen av Llogara-passet på 1027 m.o.h. Men før dere kommer så langt kan det passe med en pause på en restaurant med fossefall rett gjennom restauranten. Så besøker dere en venetiansk befestning og kanskje det blir tid til en liten dukkert? Så er det nedoverbakke nesten hele veien til Vlorë, hvor dere overnatter på et fantastisk beliggende hotell med egen, avskjermet badestrand.

Dag 8: Vlorë – Tirana – Oslo

Dere kommer dere på egenhånd til flyplassen. Privat transfer kan arrangeres på forespørsel. Det er ca. 2,5 timer, til Tirana flyplass.

Vi tar forbehold om skrivefeil/endringer i program og hotell.

Kr 10 400,- per person fra 2 personer
Kr 1 700,- i enkeltromstillegg
Kr 1 500,- leie av elsykkel

NB! Denne turen kan ikke sykles i juli og august pga stor trafikk.

  • 7 Overnattinger på gode hotell med frokost
  • Sykkel med utstyr
  • Telefonassistanse
  • Bagasjetransport
  • Detaljert kart, og rutebeskrivelse
  • Transfer som nevnt i program

Ikke inkludert

  • Transfer t/r flyplass
  • Lunsjer og middager
  • Fly

Kupert løype

Flyplassen i Tirana er kun 15 min utenfor sentrum. Flere europeiske flyselskap lander her; Lufthansa, Alitalia, British Airways, Turkish Airlines, Austrian samt lavprisselskapet Germanwings.