Sykkel, vin og jernteppe.

Oliven Reiser skal på oppdagelsesreise i Tsjekkia, og lurer på om du ønsker å bli med?
Er du glad i vin, historie og nydelig landskap er sykkeltur i Tsjekkia og Østerrike det perfekte valget! Vi opplever her en gammel vintradisjon som går 2000 år tilbake i tid, og får et innblikk i den lokale vinmakern’s produksjon og pittoreske landsbyer. På sykkel i flott landskap, gjennom hyggelige landsbyer og vinområder. Vi starter turen i Praha og du kan returnere fra Wien eller Praha, to av Europas kulturelle byer.

Kom til hjertet av Europa og opplev all denne skjønnheten sammen med oss!

Praha er hovedstaden og den største byen i Tsjekkia. Den ligger ved elven Vitava i Bøhmen, som siden 1993 sammen med Mähren og Schlesien utgjør Tsjekkia.I dag er Praha særlig kjent for sine vakre og imponerende bygninger, som representerer alle stilarter. Byen er oppdelt i forskjellige områder: Den gamle bydel (fra 1200-tallet), Den nye bydel (fra 1300-tallet – så helt ny er den altså ikke) og Den jødiske bydel. Hradcany med sine katedraler og slottsområder har vært sete for konger, keisere og presidenter siden det 9. århundre. Det som særlig slår en, er de mange tårn og spir som rager opp alle steder. I begynnelsen av 1800-tallet talte man dem til 103. I dag anslås antallet til å være mer enn 500. Byens gamle sentrum er fredet som historisk område. Siden 1992 har byens gamle sentrum stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Håp er definitivt ikke det samme som optimisme. Det er ikke overbevisningen om at alt vil ende bra, men vissheten om at noe vil gi mening, uansett hvordan det ender. – Tsjekkiskt ordtak
Dag 1 – Ankomst Praha

Ankomst til Praha og innsjekking på hotellet. Denne dagen kan du utforske Praha på egenhånd eller slappe av. Eventuelt kan du oppleve Praha på sykkel, arrangert av lokale guider som virkelig elsker byen sin, er kunnskapsrike og viser deg gjerne Praha på sin unike måte. (ikke inkludert i prisen). Avslutt dagen, gjerne med et krus godt øl og middag på lokal restaurant. Ekstra netter i Praha anbefales alltid, og gir deg muligheten til å utforske de skjulte hemmelighetene i denne vakre byen fullt ut!

 

Dag 2 – Praha – Moravia, på sykkel i Lednice og Valtice, 39 km

Vi starter dagen med transfer til Sør-Moravia, (ca 3,5 timer).   Ved ankomst gjør vi oss klare for sykkeltur i Lednice-Valtice.  Området er en blanding av slott og parker, og blir ofte kalt «The Garden of Europe».   Før vi ankommer Valtice sykler vi opp bakken til Colonade og like ved grensen til Schrattenberg ligger tidligere grenseovergang fra «jernteppe» tiden. Her er det mulighet for å besøke museum som viser historien fra denne tiden. Tilbake i Valtice besøker vi «Saloon of wines» og smaker på gode viner fra området.  Middag og overnatting i Lednice.

 

Dag 3 – Breclavsko og på sykkel “Jern teppe” veier, 48 km

Vi starter sykkeldagen gjennom vakre, dype skoger og langs Dyje elven, og utforsker gjenværende deler av Lednice-Valtice kulturlandskap. Vi besøker byen Breclav med en restaurert synagoge og slottsruin. Bare noen kilometer nedover finner vi vakre Pohansko-slottet skjult like ved den østerrikske grensen. Den andre delen av dagen vil vi tilbringe i tidligere «ingen manns» land, og på «jernteppeveier» på grensen mellom Østerrike og Tsjekkia. De som er interessert i «Den kalde krig» historien, kan besøke «Iron Curtain Museum», eller lære mer om de som prøvde å krysse grensen, grensevakter eller bare om folk som bodde nær denne tidsepoken. Vi vil avslutte dagen i byen Mikulov som ønsker deg velkommen med sine barokke slott, historiske bygater, unike gamle synagoge og en lokal kuriositet – en gigantisk vin tønne. Byen Mikulov er en skjult perle og kanskje den hyggeligste byen på turen. Derfor er vi også her i to netter, og sykkeldagene tilbringer vi på sykkelstier i dette flotte området.

 

Dag 4 – Palava Hill Loop, 48 km

I dag skal vi utforske Pálava-høyden og omgivelsene. På grunn av den unike kombinasjonen av vingårder, slottsruiner og kalksteinformasjoner, har stedet blitt innført på UNESCOs liste og fått kallenavnet Mediterranea i Tsjekkia. Vi sykler opp bakken for å få med oss den fantastiske utsikten over området.  Hvis himmelen er klar kan du se den tsjekkisk-østerriksk-slovakisk grense. Den lille byen Pavlov blir første stopp.   Byen er «bevoktet» av Devins slottsruin. Mulighet for en pause her og besøk i den tradisjonelle landsbyen, eller gå opp til slottsruinene for å nyte utsikten over Nové Mlýny. Deretter på sykkel gjennom landsbyen Dolni Vestonice, som er kjent på grunn av et sjelden arkeologisk funn; en av verdens eldste kvinnestatue, «Venus av Vestonice».  På veien tilbake til Mikulov, fortsetter på sykkel gjennom vinområdene og rundt Palava-åsene, helt til grenseovergangen nær Nový Přerov.

Dag 5 – Mikulov – Znojmo, 66 km

I dag sykler vi mot vest og krysser grensen til Østerrike. Første stopp er en østerriksk ikonisk vinkjeller «landsby» – Wildendürbach. Dette pittoreske stedet er skapt av et stort antall vinkjellere og en landsby med mye vin, men ingen permanente innbyggere. Herfra sykler vi på landet og til spa-byen Laa, hvor vi stopper for en tidlig lunsj. Deretter krysser vi grensen tilbake til Tsjekkia og på nedlagte jernbanespor, nå sykkelstien Prague-Vienna. Neste stopp er en liten by, Jaroslavice med sitt renessanse slott, før vi avslutter sykkeldagen i Znojmo. Denne gamle kongelige byen ønsker deg velkommen med panoramautsikt over Podyjí NP. Byen er livlig og har et godt bevart historisk sentrum.

 

Dag 6 – Podyji NP and Znojmo, 52 km

Vi sykler gjennom små landsbyer i vest og hele veien til Čížov. Denne lille landsbyen har bevart piggtrådgjerdene og grensevakttårnene fra den historiske «jernteppe» tiden. Videre mot sør og over grensen til den minste byen i Østerrike – Hardegg. For å fullføre sykkelruten vender vi tilbake til øst og fortsetter igjen langs nasjonalparken til Znojmo.

Ønsker du å sykle litt mer, kan du returnere til naturskjønne Šobes vingård – en gang kjent som en av de beste vingårdene i verden, samt den historiske landsbyen Šatov!

 

Dag 7 Wien/Praha – Avreise

Om morgenen, transfer til Wien, eventuelt Praha. Wien berømt for opera og kaffe! Hovedstaden i Østerrikekan bli ditt ditt endelige reisemål for denne vinturen rundt i Tsjekkia og Østerrike. Du kan alltids utvide ditt opphold i Wien for å utforske det UNESCO-beskyttet sentrum, Schönbrunn slott, og mange andre vakre severdigheter!

Fakta

Sykkeltur Tsjekkia-Østerrike 18.08-24.08;

Pris kr. 8 900,- pr person

Tillegg for enkeltrom kr 1 500,- pr person

Tillegg for elsykkel kr 900,- pr person

 • Transfer Praha-Moravia
 • Transfer Moravia-Praha/Wien
 • Velkomst og info v/ankomst
 • Lokal sykkelguide
 • 6 netter på hyggelige hotell/gjestehus m/frokost
 • 6 middag med 1 drikke inkludert
 • Vann, frukt under sykling
 • Kart
 • Følgebil
 • Bagasjetransport

Ikke inkludert

 • Fly
 • Transfer t/r flyplass
 • Lunsjer
 • transfer t/r
 • Inngang til Museumer
 • Turistskatt

 

Norwegian flyr til både Praha og Wien