Sykkel, vin og jernteppe i Moravia.


Er du glad i vin, historie og nydelig landskap er sykkeltur i Tsjekkia og Moravia det perfekte valget! Vi opplever her en gammel vintradisjon som går 2000 år tilbake i tid, og får et innblikk i den lokale vinmakern’s produksjon og pittoreske landsbyer. På sykkel i flott landskap, gjennom hyggelige landsbyer og vinområder. Vi stopper langs ruten hvor «den kalde krig» har utspilt seg, og får høre høre historier fra jernteppetiden. Vi starter og slutter turen i Praha, en av de vakreste hovedstedene i Europa.

Praha ligger ved elven Vitava i Bøhmen, som siden 1993 sammen med Mähren og Schlesien utgjør Tsjekkia. I dag er Praha særlig kjent for sine vakre og imponerende bygninger, som representerer alle stilarter. Byen er oppdelt i forskjellige områder: Den gamle bydel (fra 1200-tallet), Den nye bydel (fra 1300-tallet – så helt ny er den altså ikke) og Den jødiske bydel. Byens gamle sentrum er fredet som historisk område og har siden 1992 stått på UNESCOs liste over verdens kulturarv.

Håp er definitivt ikke det samme som optimisme. Det er ikke overbevisningen om at alt vil ende bra, men vissheten om at noe vil gi mening, uansett hvordan det ender. – Tsjekkiskt ordtak
Hvis du ønsker tur på egenhånd eller gruppetur m/guide send oss en forespørsel.
Dag 1 – Oslo – Praha

Ankomst Praha og transfer til hotellet i det historiske sentrum av byen. Etter innsjekking treffes vi, og sammen med de lokale guidene blir det velkomstmiddag og informasjon om sykkeluken i Moravia.

Våre lokale guider og samarbeidspartnere Vitek og Lukas virkelig elsker byen sin, er kunnskapsrike og viser deg gjerne Praha på sin unike måte.

Overnatting på Hotel Clement

Dag 2 – Praha – Breclav i Moravia, på sykkel i Lednice og Valtice området, 39 km

Frokost før vi setter oss på toget til  Breclav og Sør Moravia. (ca 3 timer) I Breclav starter første sykkeldag, og vi gjør oss denne dagen kjent med det vakre Lednice-Valtice området.  Området er en blanding av slott og parker, og blir ofte kalt «The Garden of Europe».   Før vi ankommer Valtice sykler vi opp bakken til Colonade og like ved grensen til Schrattenberg ligger tidligere grenseovergang fra «jernteppe» tiden. Her er det mulighet for å besøke museum som viser historien fra denne tiden.  Middag og overnatting i Lednice.

Overnatting på Hotel Stork

Dag 3 – Breclavsko og på sykkel “Jern teppe” veier, 40 km

Vi starter sykkeldagen gjennom vakre, dype skoger og langs Dyje elven, og utforsker gjenværende deler av Lednice-Valtice kulturlandskap. Vi besøker byen Breclav med en restaurert synagoge og slottsruin. Bare noen kilometer nedover finner vi vakre Pohansko-slottet skjult like ved den østerrikske grensen. Den andre delen av dagen vil vi tilbringe i tidligere «ingen manns» land, og på «jernteppeveier» på grensen mellom Østerrike og Tsjekkia. De som er interessert i «Den kalde krig» historien, kan besøke «Iron Curtain Museum», eller lære mer om de som prøvde å krysse grensen, grensevakter eller bare om folk som bodde nær denne tidsepoken. Vi vil avslutte dagen i byen Mikulov som ønsker deg velkommen med sine barokke slott, historiske bygater, unike gamle synagoge og en lokal kuriositet – en gigantisk vin tønne. Byen Mikulov er en skjult perle og kanskje den hyggeligste byen på turen. Derfor er vi også her i to netter, og sykkeldagene tilbringer vi på sykkelstier i dette flotte området.

Overnatting på Hotel Templ

Dag 4 – Palava Hill Loop, 48 km

I dag skal vi utforske Pálava-høyden og omgivelsene. På grunn av den unike kombinasjonen av vingårder, slottsruiner og kalksteinformasjoner, har stedet blitt innført på UNESCOs liste og fått kallenavnet Mediterranea i Tsjekkia. Vi sykler opp bakken for å få med oss den fantastiske utsikten over området.  Hvis himmelen er klar kan du se den tsjekkisk-østerriksk-slovakisk grense. Den lille byen Pavlov blir første stopp.   Byen er «bevoktet» av Devins slottsruin. Mulighet for en pause her og besøk i den tradisjonelle landsbyen, eller gå opp til slottsruinene for å nyte utsikten over Nové Mlýny. Deretter på sykkel gjennom landsbyen Dolni Vestonice, som er kjent på grunn av et sjelden arkeologisk funn; en av verdens eldste kvinnestatue, «Venus av Vestonice».  På veien tilbake til Mikulov, fortsetter på sykkel gjennom vinområdene og rundt Palava-åsene, helt til grenseovergangen nær Nový Přerov.  Vinsmaking på Mikulov slott hos vår venn Petr, og deretter kvelden på egenhånd i hyggelige Mikulov.

Overnatting på Hotel Templ

 

Dag 5 – Mikulov – Znojmo, 66 km

I dag sykler vi mot vest og krysser grensen til Østerrike. Første stopp er en østerriksk ikonisk vinkjeller «landsby» – Wildendürbach. Dette pittoreske stedet er skapt av et stort antall vinkjellere og en landsby med mye vin, men ingen permanente innbyggere. Herfra sykler vi på landet og til spa-byen Laa, hvor vi stopper for en tidlig lunsj. Deretter krysser vi grensen tilbake til Tsjekkia og på nedlagte jernbanespor, nå sykkelstien Prague-Vienna. Neste stopp er en liten by, Jaroslavice med sitt renessanse slott, før vi avslutter sykkeldagen i Znojmo. Denne gamle kongelige byen ønsker deg velkommen med panoramautsikt over Podyjí NP. Byen er livlig og har et godt bevart historisk sentrum.

 Overnatting på Hotel Lahofer

Dag 6 – Podyji NP and Znojmo, 52 km

Vi sykler gjennom små landsbyer i vest og hele veien til Čížov. Denne lille landsbyen har bevart piggtrådgjerdene og grensevakttårnene fra den historiske «jernteppe» tiden. Videre mot sør og over grensen til den minste byen i Østerrike – Hardegg. For å fullføre sykkelruten vender vi tilbake til øst og fortsetter igjen langs nasjonalparken til Znojmo.

Ønsker du å sykle litt mer, kan du returnere til naturskjønne Šobes vingård – en gang kjent som en av de beste vingårdene i verden, samt den historiske landsbyen Šatov!

 Overnatting på Hotel Lahofer

Dag 7 Znojmo -Praha – Oslo

Om morgenen transfer til Praha (ca 3 timer), og tid på egenhånd til å utforske denne vakre byen.  PS.  Ekstra netter i Praha anbefales alltid!

Pris fra kr 14 900,-

 

Pris med fly og transfer kr 16 900,-

(Så slipper du å tenke på det)

 

Prisen inkluderer

 • Velkomst og info v/ankomst
 • Syklende guide
 • 6 netter på hyggelige hotell/gjestehus m/frokost
 • 5 middag med drikke inkludert
 • 5 piknik/lunsjer m vin/vann
 • Vann, frukt under sykling
 • 3 vinsmakinger
 • sykler m/sideveske
 • Følgebil
 • Bagasjetransport

Gruppetur inkl. lokalguide:

Pris uten fly kr 14 900,-

Enkeltromstillegg kr 1 600,-

Pris for leie av El-sykkel kr 1 300,-

Pris for tur på egenhånd: På forespørsel

Gjelder tur med guide:

 • Transfer Praha-Moravia
 • Transfer Moravia-Praha
 • Velkomst og info v/ankomst
 • Syklende guide
 • 6 netter på hyggelige hotell/gjestehus m/frokost
 • 5 middag med drikke inkludert
 • 5 piknik/lunsjer m vin/vann
 • Vann, frukt under sykling
 • 3 vinsmakinger
 • sykler m/sideveske
 • Følgebil
 • Bagasjetransport

Ikke inkludert

 • Inngang til Museumer

Enkel løype

Når vi kaller disse rutene for enkle betyr det ikke at turen er uten bakker – de er ikke til å unngå. Disse rutene mener vi passer de aller, aller fleste. Svært få krevende bakker, stort sett lettsyklet terreng og uten besvær for en vanlig mosjonist.

Norwegian og SAS flyr bl.a. til Praha.