Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

– EN REISE MED HJERTE OG SANSER

 

Slotts- og vinruta

Sykkeltur i Portgual.

Portugals “slotts og vinrute”– på sykkel. Oppdag Portugals ukjente og vakre innland, Alentejo. Bo på pousadas.

Denne delen av Portugal er det lett å trives i. Dette var området hvor kartagere og romere søkte erobringer. Kartagerlederen Hannibal slo seg frem her før romerne kom. Alentejo ble kjerneområdet i den romerske koloniseringa av det senere Portugal. Her var det olivenlunder, vinranker, kornkammere, kork, marmor og mineraler. Og det er det fortsatt, i høyeste grad. Et sjeldent vakkert kulturlandskap, autentisk og interessant område. Og hvilke deilige ekte byer og landsbyer her inne mot spanskegrensa – i det ukjente Portugal!

Her overnatter vi bl.a.på vakkert restaurerte klostre, tidligere grevers herskapshus og kongelige palasser (se www.pousadas.pt) . Bygninger stort sett fra 1400- og 1500-tallet, den tida da rikdommen fra oversjøiske områder beriket stat, kirke og godseiere. Bygningene speiler historien og den regionale karakteren. Og maten og vinen topper det hele. I et svært så sykkelvennlig landskap, hvor våren kommer tidlig og sommeren slipper taket seint. Besøk på vingårder, olivenmølle, keramikkverksted, hos korkprodusenter og i marmortriangelet.

Programmet dag for dag

Dag 1: Lisboa

Ankomst Lisboa, transfer til middelalderlandsbyen Arraiolos. Middag på lokal restaurant.

Dag 2: Arraiolos – Evora 35 km

Vi starter med å sykle gjennom landsbyen Arraiolos, kjent for sine kaker, tepper og rike historiske sentrum.  Vi tar en tur opp i det kjente slottet og nyter utsikten. Vi kjenner også på  det langsomme og bedagelige landsbylivet i Arraiolos. På rolige og idylliske veier nordover og på besøk til ostegården hvor de også produserer sin egen lokale likør.  Her er det mye å smake på!   Vi besøker også en vingård og har lunsj her.  Videre på sykkel i landlig landskap til vi kommer til Aldeia da Terra.   Deretter videre til Evora hvor vi overnatter.

Dag 3: Evora 42 km

Rundtur i og rundt Evora, samt besøk på den vakre ostefarmen Amendoeira, hvor vi får en smak på gårdens likører. Landskapet er nydelig med masse korktrær og vi får lære om korkutvinning og om de som levde her for 5 – 3000 år siden. Vi besøker også landsbyen Arraiolos med sitt slott og de berømte Arraiolosteppene. Vi sykler til byen og besøker katedralen. Denne ble påbegynt i 1186, kun 20 år etter gjenerobringen av Evora fra maurerne, som da hadde regjert området i nesten 500 år. Størrelsen og dekoren symboliserer den triumferende tro og kirke som ellers på den iberiske halvøya etter kampen mot islam og fordrivelsen av araberne. Deretter besøk i skjelettkapellet, hvor levningene av 5000 fransiskanermunker ligger sirlig lagret for beskuelse med følgende inskripsjon over døren; “Nos ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos”: “Vi benrester her venter på dine benrester”. Fiffig! Dagen avsluttes med en vinsmaking.

Dag 4: Evora – Requengos de Monsaraz; Elvedalen Degebe 50 km

Gjennom olivenlunder til den typiske landsbyen Nossa for stopp på den lokale baren. Vi besøker en lærprodusent og en olivenmølle (i sesongen). Stopp på slottet i Valongo og deretter på ostefabrikken i Aldeias de Montoito. Deilig lunsj på lokal restaurant før vi sykler videre til Reguengos de Monsaraz. Vi har fortsatt tid til vinsmaking på en svært autentisk vingård hvor de ennå oppbevarer noe av vinen i leirkrukker. Byen er kjent for sin gode lokale vin Terras del Rei. Overnatting i Reguengos.

Dag 5: Reguengos de Monsaraz; slottet i Monsaraz 35km

På sykkel til den berømte keramikklandsbyen S. Pedro do Corval; vi ser dreierne i arbeid og damene som dekorerer keramikken med stødig hånd. Så til Derfra mot Alqueva-dammen for piknik med utsikt. De unike fruktbarhetsmonumentene i Xerez og Belhoa er absolutt verdt en stopp. Videre til byen Monsaraz rett ved den spansk-portugisiske grenseelven Guadiana. Byen er bygd inne i slottet på toppen av åsen – populært kalt Ørnerede. Som vi besøker. Her åpenbarer det seg et fantastisk utsyn mot Alentejos duvende kulturlandskap og østover mot spanske Extramadura; nydelig, ispedd sine olivenlunder og korktrær. Vi bor i vesle Telheiro rett på nedsiden av Monsaraz.

Dag 6: Monsaraz – Vila Vicosa, Marmor-ruta 50km

I dag sykler vi til ”Marmor-land”, men først besøker vi den imponerende kirken i Nossa og en liten sjarmerende hvit landsby, kalt blomsterbyen; Terena. Så til et månelignende landskap i Bencatel-området hvor de utvant marmor for å bygge de to fantastiske stedene Estremoz og Borba. Kildene strides om hvorvidt også romerne fraktet marmor herfra til Roma under antikken. Overnatting på pousada i Vila Vicosa. Nok en behagelig opplevelse på klosteret fra tidlig 1500-tallet; også et godt eksempel på verdenrekorden i å omgjøre gull til stein og marmor, som ofte blei de oversjøiske rikdommenes investeringsobjekter.

Dag 7: Vila Vicosa – Estremoz; Vinruta 35km

Vi starter dagen med å besøke Ducal palasset i Vila Vicosa, favorittstedet til Portugals siste konge, Manuel II. Så til Borba. Vi stopper på en typisk «tasquinha» for et glass hjemmelaget vin. I Gloria besøker vi en lokal kunstner og en marmorkirke.

Vi ankommer Estremoz og “erobrer” pousadaen i det gamle festningsverket på toppen av byen (Pousada Rainha Santa Isabel). Estremoz er byen for å handle vakre små marmorgjenstander – dette er marmorland! Området er så rikt på marmor at de bruker det som bygningsmateriale der vi ville ha brukt vanlig murstein og sement. Her er det ikke bare kirken som speiler seg i marmor, men likegodt slakterdisken og enkle småhus. Vi opplever sjarmerende smågater med handel og hyggelige vannhull.

Dag 8: Lisboa

Transfer til Lisboa flyplass.

Priser og betingelser 2017

Pris for sykkelturen

kr 16 900,-

kr 14 900,- uten fly

kr 2 500,- i enkeltromstillegg

 

Prisen inkluderer

 • Fly t/r Oslo-Lisboa.
 • Transfer
 • 7 overnattinger på svært gode pusadaer/hoteller m/frokost
 • 5 piknik/lunsjer med vin/vann
 • 5 middag med vin/vann
 • 2 vinsmakinger
 • Inngang Ducalpalasset, kapellet og katedralen i Evora
 • Følgebil
 • Guider
 • Bagasjetransport
 • Sykkel med utstyr og inngang i Ducal palasset.

Moderat løype, for mer utfyllende info om løypekategorier – klikk her

Mulighet for leie av ELsykkel

Fly

Portugal Slott 07.10-14.10.2017

Vi flyr med TAP t/r

TP 761G 07OCT  OSLO – LISBOA     1245 1550
TP 762G 14OCT  LISBOA – OSLO     0700 1200

Forbehold om endringer fra flyselskapets side.
Ønsker dere tilbud på tilslutninger, eventuelt forlenget opphold ta kontakt med oss.

Gjennomgående tilslutningsbilletter:

Ved bestilling av gjennomgående tilslutningsbilletter, er dere ved tidsendringer fra flyselskapene, samt eventuelle kanselleringer/forsinkelser garantert at flyselskapet er ansvarlige for å ordne flyreisen videre. Ved kjøp av tilslutningsbillett på egenhånd er dere selv ansvarlige ved eventuelle forsinkelser/kanselleringer. Ved gjennomgående tilslutningsbilletter blir bagasjen sjekket inn fra avreise sted, f.eks Bergen og helt frem til endelig destinasjon.  Ved ankomst Norge skal bagasje tollklareres, og dere må dermed sjekke inn bagasje for videre reise med fly.Velger dere å kjøpe tilslutningsbilletter på egenhånd, må dere sjekke inn bagasje på nytt både på utreise og retur.

 

Se våre gruppeturer her

Påmelding Slotts- og vinrute

Påmelding 07.10-14.10.2017
Kart

Hovedstad: Lisboa
Språk: Portugisisk
Valuta: Euro
Kredittkort: Visa, MasterCard, reisesjekker
Folkemengde: ca. 10 mill
Vaksine: Nei
Visum: Nei
Vann: Drikk helst fra flaske
Religion: Kristendom
Strøm: 220 V