Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

– EN REISE MED HJERTE OG SANSER

 

Langs Elbe fra Dresden til Praha

På sykkeltur i Tyskland og Tsjekkia.

Lettsyklet og uforstyrret ruller du på begge sider av elven Elbe i gamle Sachsen gjennom frodig landskap og små landsbyer. Dresden med sin dramatiske historie er i dag en perle. Ikke minst den berømte Frauenkirche. Kirken ble lagt i grus sammen med resten av det vestlige sentrum under det komplett uforståelige allierte bomberaidet februar 1945. Vakkert beliggende langs Elbe med uvurderlige restaurerte severdigheter og mange hyggelige restauranter og vertshus.

Labe, Moldau eller Vltava heter Elbe når du sykler inn i det gamle tyske området Böhmen i Tsjekkia. Med gamle slott og vinprodusenter. Nær elven kan du besøke konsentrasjonsleiren Theresienstadt, som så sterkt minner oss om menneskeforakten og det destruktive i mennesket. Mens Praha tar deg tilbake til den skapende kraften igjen og en god avslutning med vandring i gamlebyen.

Turen starter i Dresden. God og hyppig togforbindelse fra Berlin. Totalt ca 215 km. Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier.

 

 

Priser og betingelser 2018

Pris for sykkelturen

Kr 7 200,- pr person

kr 1 400,- i enkeltromstillegg

kr 1 000,- i tillegg for El-sykkel

 

Prisen inkluderer

  •  6 overnattinger med frokost på gode hoteller
  • bagasjetransport
  • 24 gir hybridsykkel m/utstyr (uten sykkelhjelm)
  • Omfangsrik rutebeskrivelse med severdigheter og detaljerte kart samlet i svært praktisk bok (engelsk eller tysk).
  • telefonassistanse

 

Ikke inkludert

  • Fly og transfer
  • city tax

 

Enkel løype, for mer utfyllende info om løypekategorier – Klikk her

Programmet dag for dag

Dag 1: Dresden

Aktuell og lettvin reiserute er fly til Berlin og et par timer med tog eller buss til Dresden. Den historiske gamlebyen på begge sider av broa er et must. Og lysten til ei ekstra natt i byen vil kanskje dukke opp. Vurder det på forhånd. Hovedstad i delstaten Sachsen. I dag en av de vakreste byer i Tyskland. 60 år med gjenreisning av den 800 år gamle byen har gjort underverker. Dette vil bli en turistmetropol om få år.

Dag 2: Dresden-Bad Schandau 43 km

På fredfulle sykkelveier langs elva kan du etter vel 10 kilometer krysse den med båt og besøke det vakre Pillnitz slott, ikke minst slottsparken fra tidlig 1700 tallet. Med palmehus, sin engelske hage og kinesiske pavillion, Europas eldste kamelieplante og barokk arkitektur. Videre mot Pirna, en lun liten Dorf med store historiske kontraster. Her hvor venezianske Canaletto malte de vakreste landskapsmotiver, fordervet nazistene historien med sitt eutanasiprogram og likviderte 15000 mentalt syke på pleieanstalten Sonnestein. I dag museum og minnested. 12 km seinere i Kurort Rathen, kan du gå opp til Basteiaussicht for herlig utsikt over sandsteinsformasjonene i Sächsische Schweiz. Hyggelig med lunsj her opp på stedets Biergarten.

 

Dag 3: Bad Schandau-Decin 24 km

Bad Schandau har vært et kjent turiststed i over 100 år. Byen er et ideelt utgangspunkt for turer i regionen Sächsische Schweiz. .   Morgenen kan eventuelt benyttes til litt utforsking av termalbad og andre severdigheter i åsene rundt med hjelp av taubanesystemet der.

På sykkel mot Tsjekkia. Etter ca 10 km krysser dere grensa ved Schöna på høyre side av die Elbe. Nå heter elva Labe. Framme i vesle Decin og den hyggelige gamlebyen er det absolutt verdt å besøke Decin- slottet fra 1600 tallet. 1000 år gamle Decin med sine vel 50000 innbyggere var en tysktalende by i gamle Sudetenland i Böhmen fram til 1945. Da ble alle tysktalende fordrevet vestover, etter nazistenes herjinger i området fra 1938.

Dag 4: Decin-Litomerice 50 km

Inne i Tsjekkia og gamle ærverdige Böhmen (Cechy). Området var det mest velstående kronland i hele det habsburgske monarki. Videre langs Labe (Elbe), som splitter det sentralbøhmiske fjellmassivet. Du fortsetter gjennom den såkalte Böhmiske hage, kjent for sitt gunstige klima og fruktdyrkingen. Et malerisk åslandskap i det sentrale Böhmen . Halvveis, i Usti nad Labem kan dere finne gode restauranter på terrassene over elva for hyggelig lunsj. Og god utsikt over det frodige landskapet. En superviktig havneby i det gamle Østerrike – Ungarn. En relativt stor by i dag med en dramatisk historie; Jødedeportasjoner, allierte bombetokter og fordrivelse og massakre av sudettyskere. Herfra 25 km gjennom 4-5 små landsbyer inntil Litomerice. Med sine 1000 år og 25000 innbyggere er den en av de eldste i Tsjekkia. Vakker rådhusplass rammet inn av flere arkitektoniske stilarter. Typisk for det gamle ærverdige Böhmen.

Dag 5: Litomerice-Melnik 44 km

Over elva og 3 km videre til Theresienstadt for å dukke ned i ondskapen en stakket stund. Mønsterleiren som nazistene lurte Røde Kors til å tro det var. I stedet var det en mellomstasjon for bl.a. titusenvis av jødiske barn på vei til utryddelsesleirene i Auschwitz og Treblinka. Se filmen Theresienstadt Requiem (norsk) som kom ut i 2012. Videre mot Roudnice, tidligere residensbyen for biskopene i Praha (du er egentlig svært nær Praha nå) og dermed en by med en rekke historiske byggverk. Dette her er det sentrale Böhmens og Tsjekkias vinland. Her er vindruen odlet de siste 2000 år. Og når dere når dagens mål Melnik forsterkes inntrykket med vinslottet Zamek praktfullt ruvende over vinrankene og elva. Muligheter for guiding og vinsmaking på slottet. I Melnik sammenløper Vlatava (Moldau) og Labe (Elbe) og blir en elv på sin vei ut av Tsjekkia og inn i Tyskland. Mens du sykler langs Vlatava/Moldau inn mot Praha.

Dag 6: Melnik-Praha 54 km

Du fortsetter nå langs Vlatava/Moldau inn mot Praha, midt i det tsjekkiske matkammer. Her dyrkes frukt, grønnsaker, mais, sukkerroer og vindruer. Løypa er tidvis litt kupert denne dagen. Toglinjene følger elven slik at tog er alltid et alternativ inn til Praha sentrum.

Gamlebyen i Praha har det meste. Og en ettermiddag/kveld kan bli i knappeste laget.

Dag 7: Avreise Praha

Individuell hjemreise. Eventuelt forlenge oppholdet.

Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier.

Vi velger å sykle “mot elvestrømmen”  pga vinden, da er det ca 80% sjanse for å få vinden i ryggen.

Forslag til transport

Ankomst:

FLY:

Norwegian og SAS har daglige direktefly til Berlin fra flere norske byer til svært gunstige priser.

BUSS:

Med buss direkte fra flyplassen til Dresden opptil 12 avganger per dag. F.eks. Berlin-Schönefeld til Dresden – 2 timer.

www.rvd.de/rvd/view/angebot/fernlinien/berlin.shtml

http://meinfernbus.de/ 

TOG:

Se: www.bahn.de

For eksempel:

Direkte tog Berlin Hbh – Dresden Hbh med EC tar 2.06 min – Pris fra 19,- Euro (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise)

Avreise

Norwegian har direktefly fra Praha til Oslo og Bergen. Buss fra sentrum ca 30 min/taxi ca 20 min til flyplassen.

Direkte tog Praha – Berlin Hbh med EC tar 4.46 min – Pris fra 29,- Euro (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise)

 

Forespørsel

Se oversikten under og fyll ut skjema så sjekker vi ledig kapasitet for dere.

Eller send oss en mail med destinasjon og datoer så sjekker vi det opp. Send til info@olivenreiser.no

Trykk her: Forespørsel sykkeltur u/guide

Etter at du har sendt inn en forespørsel må vi kontakte hotellene for å se om de har ledig kapasitet på valgte dato. Bestill derfor ikke en evt. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, noe som kan ta opp til 3-4 virkedager.

Se våre gruppeturer her
Kart

Hovedstad: Berlin
Språk: Tysk
Valuta: Euro
Kredittkort: De fleste kredittkort
Folkemengde: ca. 82 mill
Vaksine: Nei
Visum: Nei
Vann: Vann fra spring
Religion: Katolisisme/ protestantisk
Strøm: 220 V