Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

– EN REISE MED HJERTE OG SANSER

 

Langs Elbe – Wittenberg – Dresden

På sykkeltur i Tyskland.

Gjennom historiske perler i gamle Sachsen; Wittenberg, Torgau, Meissen og Dresden. Uvanlig sykkelvennlig terreng langs Elbe, gjennom «die Sächsische Weinstrasse» hvor vinrankene danner vakre slynger i elveskråningene.

Ankomst Martin Luthers berømte Wittenberg, en drøy halvtime med tog fra Berlin. Vakkert beliggende ved Elbe og berømt for Luthers teser slått opp på slottskirkedøra i 1517. Videre på rolige sykkelveier til Torgau og Strehla, i dag små restaurerte perler av tidligere nitriste grå østtyske byer. Porselens- og vinbyen Meissen er et kapittel for seg. Vakker og innbydende. Småtorv og vinstuer. Midt i det saksiske vinbelte. Makan til hvitvin! Prøv det lokale Proschwitz vinslott.

Dresden med sin dramatiske historie er i dag en sjelden attraksjon og fortryller alle med sine praktfulle kulturstater. Ikke minst den berømte Frauenkirche som ble lagt i grus sammen med resten av det vestlige sentrum under det komplett uforståelige allierte bomberaidet februar 1945. Vakkert beliggende langs die Elbe, med uvurderlige restaurerte severdigheter og mange hyggelige restauranter og vertshus.

På begge sider av elven Elbe, i mil etter mil ruller du lettsyklet og uforstyrret gjennom frodig landskap og lune små landsbyer. Til Bad Schandau, 8 kilometer fra den tsjekkiske grensa. Kanskje tar du en halvtimes togtur tilbake til Dresden for en ekstra overnatting der. Svært klokt! Eller forlenger det hele inn i Tsjekkia?

Totalt ca 210 km. Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier.

Priser og betingelser 2018

Pris for sykkelturen

Kr 7 300 pr person

kr 1 400,- i enkeltromstillegg

kr 1 000,- i tillegg for El-sykkel

 

Prisen inkluderer

  • 6 overnattinger med frokost på gode hoteller
  • bagasjetransport
  • 24 gir hybridsykkel m/utstyr (uten sykkelhjelm)
  •  omfangsrik rutebeskrivelse med severdigheter og detaljerte kart samlet i svært praktisk bok (på engelsk eller tysk)
  • 24 timers telefonassistanse

 

Ikke inkludert

  • Fly og transfer
  • city tax

 

Enkel løype, for mer utfyllende info om løypekategorier – Klikk her

Valgfri ankomstdag. Turen anbefales fra slutten av april til medium oktober.

Forlenge turen: Turen kan forlenges med dager og kilometer. F.ex. ekstra natt i Dresden eller Meissen. Eventuelt starte sykkelturen i Dessau (35 km vest for Wittenberg) eller Saale (40 km vest for Dessau) eller Magdeburg (43 km vest for Saale). Bad Schandau er et ideelt utgangspunkt for turer i regionen Sächsische Schweiz. Eller østover inn i Tsjekkia. Til henholdsvis Decin, Litomerice, Melnik eller Praha. Be om forslag/pris på ekstra netter, ekstra leie av sykler og ekstra bagasjetransport.

Programmet dag for dag

Dag 1: Ankomst Wittenberg

En liten hyggelig by ved die Elbe. Byen fokuserer naturlig nok på sin reformasjonshistorie rundt Luthers oppgjør med den katolske kirke og dens omfattende salg av avlat. I år er det 500 års jubileum for reformasjonen. Byen minnes Martin Luther med store utstillinger.

Ellers har byen hyggelige restauranter og vertshus. En ettermiddag og kveld er akkurat nok her.

Dag 2: Wittenberg-Torgau 65 km

Den desidert lengste etappen, men helt flatt på rolige og førsteklasses sykkelveier/lokale veier langs/nær die Elbe. Idet du passerer vesle Elster etter få kilometer-nærmest syklende gjennom hagene til elvenaboene-imponeres man over velstelte og blomstrende hager, hyggelige pensjonater, små Biergarten og vinstuer langs floden. En forfriskning ved ferjestedet passer godt her. Etter ca. 26 km kommer dere til Klöden. Sving inn på Burg Klöden Gaststätte rett før broen over Elbe; en herlig gammel gård fra 1566 som serverer utsøkt mat. Vel halvveis når dere vesle Pretzsch. Rett på utsida av byen krysser du Elbe med ferje over til Mauken, gjennom åker og eng på stille veier. Dommitzsch kan være en rast verdt før de siste 20 km inn til vakre Torgau. En av de vakreste rennesansebyer i Tyskland. Rett før byen passerer du minnesmerket over broen hvor de amerikanske og russiske troppene møtte hverandre i april 1945.

Dag 3: Torgau-Strehla 40 km

Du har god tid til en liten morgenvandring. Kanskje til det famøse slottet ved elven. Gjennom bittesmå landsbyer ute på bygda til Belgern. Med sitt vakre rådhus prydet i front med en gedigen Roland-statue. Passende med et vannhull her eller i påfølgende små Dörfer nær elva. Lunsj kan passe på Biergarten i Mühlberg, rett etter at du har krysset broen. Stopp gjerne i vesle Wessnig for en stille stund i Tysklands første sykkelkirke(Radfahrerkirche). I Lorenzkirch tar du ferja over til Strehlasiden. Nede ved elveløpet er det reist nok et minnesmerke over møte mellom allierte soldater i krigens siste fase.

Dag 4: Strehla-Meissen 36 km

Etter få kilometer passerer dere Riesa på sykkelvei mot Meissen. Riesa trives bedre med berømt pastaproduksjon og Nudelmuseum enn med 80 tallets kommandosentral for Sovjetunionens niende panserdivisjon. Dere triller inn i Sachsens tradisjonsrike vinområde og ruller gjennom «die sächsische Weinstrasse». Vinmarker og en stolt vinkultur som i dag byr på det absolutt beste av tysk hvitvin. Vinslott og produksjon som ble underlagt statlige kollektiver under kommunismen og degradert i kvalitet til kun enkel bulkvin. I dag, med vel 20 års privat foredling av vinen og tilbake til folk som kan druekunsten, kan det drikkes ypperlig hvitvin her. Jordsmonn, klima og kunnskapen gjør det samme her som i Chablis eller Burgund. Nyt det! Torvet i vakre Meissen tar vel imot deg. Vin- og porselensbyen. Porselensmuseet er å anbefale. Utrolig mye vakkert å kjøpe. Verdenskvalitet koster.

Dag 5: Meissen-Dresden 27 km

Vi anbefaler en morgenvandring i Meissen. Derfra videre sydøstover på den saksiske vinveien. Langs Elbe i et strekk på 55 km, fra Seusslitz før Meissen til Pirna syd for Dresden ligger de vakreste vinslott oppe i åsryggen eller nede ved elvebredden. Optimalt klima og jordsmonn genererer utsøkt hvitvin her. Cistercienserne dyrket vindrua allerede på 1100 tallet som den samme munkeordenen gjorde i Burgund på samme tid. Sachsen vindistrikt er det nordligste vindistriktet i Europa. Müller-Thurgau er den vanligste drua her. Rett ved Radebeul er det obligatorisk å sykle innom det vakkert restaurerte sentrum av Altkötschenbroda. Mot Dresden. En fryd å innta denne smellvakre byen på sykkel. Og hvilken historie Dresden bærer på! Ettermiddagssykling på begge sider av elven med besøk på de viktigste severdighetene. Ikke minst den berømte Frauenkirche; kirken ble lagt i grus sammen med resten av det vestlige sentrum under det komplett uforståelige allierte bomberaidet februar 1945.

Dag 6: Dresden-Bad Schandau 43 km

På fredfulle sykkelveier langs elva kan du etter vel 10 kilometer krysse den med båt og besøke det vakre Pillnitz slott, ikke minst slottsparken fra tidlig 1700 tallet. Med palmehus, sin engelske hage og kinesiske pavillion, Europas eldste kamelieplante og barokk arkitektur. Videre mot Pirna, en liten idyll med en kontrastfylt historie; Her hvor venezianske Canaletto malte de vakreste landskapsmotiver, fordervet nazistene historien med sitt eutanasiprogram og likviderte 15000 mentalt syke på pleieanstalten Sonnenheim. I dag museum og minnested. En liten vandring og Bierstube anbefales før 12 km sykling til Kurort Rathen. Her kan dere gå opp til Basteiaussicht for herlig utsikt over sandsteinsformasjonene i Sächsische Scweiz. Og toppe besøket med lunsj i Biergarten her. Så videre mot Königstein og overnatting i Bad Schandau, nær grensa til Tsjekkia. Byen har vært et kjent turiststed i over 100 år. Ettermiddagen kan eventuell nytes i termalbadet i byen. Kildene har tiltrukket seg helseturister helt fra 1730-tallet.

Dag 7: Avreise Bad Schandau

Hjemreise eller eventuelt forlenge oppholdet. Byen er et ideelt utgangspunkt for turer i regionen Sächsische Schweiz.  Se også: http://olivenreiser.no/fottur-uguide/tyskland-1/

Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier.

Vi velger å sykle mot elvestrømmen pga vinden, og da er det ca 80% sjanse for å få vinden i ryggen.

Forslag til transport

Ankomst:

FLY:

Norwegian og SAS har daglige direkte avganger til Berlin fra flere norske byer til svært gunstige priser.

TOG:

Se: www.bahn.de

Direkte tog Berlin Hbh – Wittenberg Hbh med ICE tar 40 min – Pris fra 19,- Euro (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise) og går hver time.

Berlin-Schönefeld Flughafen – med S-Bahn (hvert 20 min) – 33 min til Berlin Südkreuz, derfra tog til Wittenberg (går hver time) – 36 min.

Avreise

TOG:

Se: www.bahn.de

Direkte tog Bad Schandau – Berlin Hbh med EC tar 2.57 min – Pris fra 19,- Euro (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise) og går annenhver time.

Med S-Bahn fra Bad Schandau til Dresden (hver 30 min), med buss fra Dresden direkte til Berlin Schönefeld.

Forespørsel

Se oversikten under og fyll ut skjema så sjekker vi ledig kapasitet for dere.

Eller send oss en mail med destinasjon og datoer så sjekker vi det opp. Send til info@olivenreiser.no

Trykk her: Forespørsel sykkeltur u/guide

Etter at du har sendt inn en forespørsel må vi kontakte hotellene for å se om de har ledig kapasitet på valgte dato. Bestill derfor ikke en evt. flyreise før du har fått en endelig bekreftelse på e-post fra oss, noe som kan ta opp til 3-4 virkedager.

Se våre gruppeturer her
Kart

Hovedstad: Berlin
Språk: Tysk
Valuta: Euro
Kredittkort: De fleste kredittkort
Folkemengde: ca. 82 mill
Vaksine: Nei
Visum: Nei
Vann: Vann fra spring
Religion: Katolisisme/ protestantisk
Strøm: 220 V