Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

– EN REISE MED HJERTE OG SANSER

 

Weekend i Telemark – på sykkel eller til fots

”Å kunne eg fara til Telemark…”

Vi vil gjerne ta deg til Telemarksnaturen, gjennom vakkert kulturlandskap med perler av gammel gårdsarkitektur, langs elver og vann, opp og ned, i noen innholdsrike dager. På idylliske landeveier i varierende terreng og landskap som åpenbarer seg rundt hver sving. Vi vil på og langs den viktige transportåra som fører oss langt inne i fjellheimen; Telemarkskanalen. Denne fantastiske vannveien som har formet historia i gjenstridig og krevende natur. I fyldige, fagre Telemark – som vi er så uendelig stolt av.

Turen kan arrangeres både med sykkel og til fots.

Programmet dag for dag

Program for sykkeltur

Dag 1: Ankomst Ulefoss eller Lunde

Kanalbåten tar du enten fra Ulefoss kl. 10.25 eller fra Lunde 13.05 (se avg.tider www.kanalbåtene.no). Parkeringsmuligheter begge steder. Skal du ha sykkelleie inkludert, får du sykkelen i Lunde. Båten tar deg på kanalveien til vakre Dalen hotell, hvor du ankommer enten 17.50 eller 18.20. Det mektigste og mest storslåtte av alle sveitserhotell i landet iflg. Riksantikvaren, et eventyrhotell fra 1894 med inspirasjon fra både stavkirker og vikingtid. Tildelt «Olavsrosa – våre beste opplevingar». Åge Samuelsen reddet hotellet fra å bli revet og brent, så kanskje er det på sin plass med en hyllest til Herrens glade trubadur denne sommerkvelden. I den vakre hagen ned mot Bandak blir det rom for det – mulig med hans «Det er jubel og fryd i min sjel»?

Dag 2: Dalen – Bandaksli – Vråliosen – Vrådal 45 km

Langs den tradisjonsrike vannveien østover med de stupbratte fjellsidene tvers over vannet mektig framfor oss. Gjennom vakre tun til Bandaksli, et gammelt trafikknutepunkt hvor malm fra Åmdals verk ble fraktet ned til brygga for båt videre til Skien. Fin fotomontasje på kanalkaia fra den gang det var både hotell, postkontor og butikk ved brygga. Så først 3 km bratt serpentinerveg mot Krossli med vidunderlig panoramautsikt. Fra Vråliosen lettsykla videre langs Vråvatn. Sjarmøretappe inn til Straand hotell i Vrådal, hvor femte generasjon Straand driver den gamle skysstasjonen fra 1864. I dag en blanding av gammel og ny stil sammen med en velsmakende og rikholdig buffet.

Dag 3: Straand – Kviteseid – Kilen – Hogga – Ulefoss, fra 30 – 60 km avhengig av lengden på båtturen

Start tidlig i dag. Du ruller ned mot Kviteseid og følger kanalleden fra Kviteseidvatn til Flåvatn i bølgende landskap. Videre til Kilen for eventuelle forfriskninger (hvis ikke du går på båten i Fjågesund kl 11.10) og derfra til Hogga, for eventuelt å stige om bord i kanalbåten her kl. 12.25, og nyte den enestående ingeniørkunsten som gjør Telemarkskanalen så unik. Alternativt å sykle til Vrangfoss (eller båt fra Lunde til Vrangfoss) sluser hvor lunsjen kan inntas på Slusevokterkafeen. Her kan du også bestille historisk kanalvandring.

Fra Vrangfoss sluser sykler du de siste kilometerne på bygdeveier til Lille Ulefoss, en av de 20 best bevarte stedene i Norge for overnatting. Maleriet (1824) «Lille Ulefoss og Ulefoss hovedgård» henger på slottet i Oslo. Nils Aall, Norges første utenriksminister, bygde herregården og sommerboligen i 1814. Originalt og vakkert restaurert i 2006 av interiørdesigneren Anemone Wille Våge. Omvisning på Ulefoss hovedgård kan bestilles. Middag kan bestilles fra Ulefoss slusekafe og nytes på www.lilleulefos.no. Alternativ overnatting er Eidsfoss slusemesterbolig (www.slusemesteren.no), rett ved Vrangfoss slusecafe.

 

Program for vandretur

Dag 1: Lunde – Dalen

Dere tar Kanalbåten fra Lunde på kanalveien til vakre Dalen hotell. Det mektigste og mest storslåtte av alle sveitserhotell i landet iflg. Riksantikvaren, et eventyrhotell fra 1894 med inspirasjon fra både stavkirker og vikingtid. Tildelt «Olavsrosa – våre beste opplevingar». Åge Samuelsen reddet hotellet fra å bli revet (brent). I 2015 var det 100 år siden Herrens glade trubadur ble født og jubileet ble blant annet markert med eget plateslipp: «Udødelige Aage-sanger i New Orleans stil». Middag på hotellet ikke inkludert.

Dag 2: Vandretur til Eidsborg, ca. 10 km t/r

Frokost på hotellet før dere vandrer fra Dalen Hotell til Eidsborg og tilbake.

Opp til husmannsplassen Rui er det ca. 1,5 km godt opparbeidet turvei men den er bratt. Dere finner infotavler og hvilebenker underveis. Ser dere etter vil dere også finne spennende flora med innslag av mange varmekjære planter. Vel framme på Rui kan dere nyte en fantastisk utsikt og lese historia om de to små søstrene Ingerine og Gurine som var de siste fastboende her. Fra Rui er det en avstikker bort til Riarhamaren der du kan lese om en dramatisk hendelse og få Dalen i fugleperspektiv. Vær forsiktig framme på kanten.

Fra Rui og opp til Eidsborg er veien litt slakere. Framme på Eidsborg kan dere besøke flotte Vest-Telemark Museum. Her ligger og en av landets minste stavkirker, Eidsborg Stavkirke. Har dere fremdeles ubrukt energi i Eidsborg kan dere ta en tur opp i det kjente brynesteinsbrotet. Historia om «Brynestein fra Eidsborg» er også beskrevet inne på museet.

Transport fra Dalen Hotel kan bestilles (ikke inkludert)

Vel framme i Vrådal sjekker dere inn på Straand Hotell, hvor femte generasjon Straand driver den gamle skysstasjonen fra 1864.Middagsbuffet ikke inkludert.

Dag 3: Vandretur til Venelifjell 4,1 km t/r (905 moh)

Etter frokost og utdeling av lunsjpakker kjøres dere til utgangspunktet for vandreturen. (7 km). Ikke inkludert

Dere starter turen på parkeringsplassen ved Bendiksmyr. Over myr og videre på berglendt grunn til Venelitjørni. Om været tillater det kan dere ta dere et bad her! Dere følger stien videre til toppen av fjellet. I klart vær kan dere se ut til havet og Kragerø, fjella på Hardangervidda og Gaustatoppen.

Senere blir dere hentet der dere startet vandreturen og kjørt til Lunde, ikke inkludert.

Priser og betingelser

Pris for firmaturen

kr 5 700,- pr person for sykkelturen

kr 1 000,- i enkeltromstillegg

 

Prisen inkluderer

  • 3 overnattinger på hotell med frokost, Hotel Dalen, Quality Straand Hotel Vrådal og Lille Ulefos
  • Billett til Kanalbåten – av og på hvor man ønsker med sykkel
  • Leie av sykkel

Vi har også forslag til utvidet sykkelrute/flere dager.

 

Pris for vandretur

kr 4 800,- pr person

Se våre gruppeturer her
Kart