Aktiviteter - Kultur - Vin - Natur - Livsglede

– EN REISE MED HJERTE OG SANSER

 

Cuba Tematur

Tematur til Cuba

Cubas store attraksjon; menneskene, dagliglivet, overraskelsene og det underfundige, rammet inn av sin uforlignelige historiske spennvidde, sin musikalitet, sitt trass og sin evne til å takle uforutsigbarheten. De fleste av oss husker Cuba for noe. Og du vil bli minnet på det. Cuba trigger deg!

To dagers sightseeing i Havanna som avsluttes med privat musikalsk piknik i Ritas vakre hage. Lekre amerikanske convertibles tar deg på rundtur i Havanna. Vandretur i irrgrønne Viñalesdalen, hvor tobakksbonden byr på sigarrulling og heimlaga rom. Svinebonden Alberto serverer helstekt gris ute på tunet. Sukkerhvite strender på bittelille Cayo Levisa, uberørte Sancti Spiritus med overnatting på restaurerte gamle perler, Grisebukta, Santa Clara og Che, havets delikatesser på stranda hos Ester Marie i Cienfuegos, koloniale Trinidad og Karibien. Vi har valgt å se det virkelige Cuba og møte cubanerne der de bor. Første gang oktober 2001 og hvert år siden.

Grunnet hotell situasjonen på Cuba gjør vi oppmerksom på at endring av hotell kan forekomme på kort varsel.

Programmet dag for dag

Dag 1: Oslo –  Havanna

Avreise fra Gardermoen og ankomst Havanna. Transfer til hotellet hvor vi skal overnatte. 

Dag 2: Havanna

Felles bytur hvor det gis en liten orientering om Gamle Havanna foran statuen av nasjonalhelten og poeten Jose Marti. Herfra rusler vi ned den gamle paradegata Paseo del Prado, hvor skolebarn og lærere starter dagen sin. Ned mot strandpromenaden Malecon og derfra til Revolusjonsmuseet. Videre vandring i Gamlebyen blant vakker arkitektur og historiske plazaer. Mange av oss finner fram til Plaza de la Catedral for ytterligere forfriskninger og levende musikk. Herfra kan vi gå opp Calle Obispo med sitt yrende liv, for så å ende opp på en av de kjente barene Hemingway frekventerte, i nærheten av hotellet vårt. Om kvelden arrangerer reiseleder middag på hyggelig restaurant i Gamlebyen, for de som ønsker det.

Dag 3: Havanna

Vi begynner dagen med en liten buss-sightseeing i Havanna. Vi kjører langs berømte Malecon, forbi ærverdige hotell Nacional med sin fortreffelige beliggenhet. Vi passerer Latin-Amerikas største kirkegård Cristobal Colon, før vi stopper på Revolusjonsplassen hvor Castro holdt sine maratontaler. Så til Latin-Amerikas største festningsverk el Morro, ved innløpet til havna i Havanna. Omvisning og kolonihistorie fra den gang Havanna var spanjolenes viktigste oversjøiske havn. Deretter ut til Hemingways gamle restaurerte villa la Vigia utenfor sentrum. Et besøk som bekrefter forfatterens sterke posisjon på Cuba. Derfra  til en privat hage utenfor sentrum. Her dekker våre mangeårige, gode cubanske venner opp til piknik i Ritas vakre hage. Fersk fisk fisket av Jose Carlos, diverse drikke, livlige samtaler og vårt cubanske husorkester holder stemningen oppe noen gode timer – en udelt autentisk cubansk opplevelse! Gartner Ramon forteller gjerne om sine kampdager sammen med Che i Escambrayfjellene i 1958. Seansen avsluttes med en feiende rundtur i gamle amerikanske cabrioleter langs havet tilbake til hotellet. Valgfri middag arrangeres av guiden; i Gamlebyen eller på en Paladar (privat restaurant). 

Dag 4 og 5: Havanna -Pinar del Rio – Vinales

Vi drar til Pinar del Rio og Viñales i Cubas vestlige region, og innlosjeres på et vakkert hotell på en høyde over landsbyen. I løpet av disse to dagene besøker vi blant annet tobakksplantasjer, likørfabrikk og får dessuten rikelig anledning til å oppleve kontrasten mellom Havanna og de små landsbyene i denne regionen. Du vil aldri glemme vandreturen i det naturskjønne terrenget rundt landsbyen Viñales i det dagen gryr. Med lokalkjent guide går vi tre-fire timer gjennom et unikt landskap. Hos tobakksbonden Alexis lærer vi å rulle sigarer. Deretter spiser vi lunsj hos Alberto, en herlig kar av en grisebonde. Helstekt gris og frydefull stemning. Buss tilbake til hotellet sein ettermiddag ved bassenget. Musikkbaren i vesle Viñales vet å skape god stemning og er et populært besøk om kvelden.

Dag 6:

Vinales Cayo Levisa – Vinales

Om morgenen kjører vi opp til kysten av Mexicogulfen for å ta en tyve minutters fergetur ut til uendelig vakre Cayo Levisa. Ei koralløy med 3.5 km sukkerhvite strender, rikt fugleliv, svart korallstein og gode dykkermuligheter. Vi tilbringer hele dagen her, spiser lunsj på øyas restaurant og nyter strandlivet. Retur med ferge sein ettermiddag og buss tilbake til hotellet. Så følger vi opp med middag hos Alberto. Nabogutten sørger for musikk og gitarspill. 

Dag 7 og 8: Vinales – Cienfuegos

Vi forflytter oss sydøstover. Strekningen langs Mexicogulfen og Karibien er en transportetappe og geografitime. På veien til Cienfuegos og det Karibiske hav besøker vi Grisebukta. Museet og området gir deg et spennende glimt fra 60-tallets historie med Cuba i skjæringspunktet mellom øst og vest, da den kalde krigen virkelig nådde sitt klimaks. Byen Cienfuegos er det også god grunn til å glede seg til, der den ligger vakkert til ved kysten. Blant annet byr den oss en lang og vakker hovedgate, det unike Plaza José Marti – selve hjertet i byen, et særpreget teater, musikkbarer og lystig karibisk stemning. Vi bor flott til rett ved vannkanten. Dag 8 benyttes vanligvis til en busstur ut til en av de flotte strendene utenfor byen, for bad i det karibiske hav og deilig sjømatlunsj på enkel strandkafé. Tilbake til byen etter lunsj og bading. Noen timers vandring opp til vakre Plaza Jose Marti og langs byens sjøpromenade. Middag på hotellet med mulighet for en tur til terrassen til den gamle yachtklubben rike amerikanere benyttet under Batista-diktaturet på 50-tallet eller takterassen vis a vis hotellet. 

Dag 9 og 10: Cienfuegos – Trinidad

I to dager holder vi oss i og omkring byen Trinidad; en arkitektonisk perle som bygningsmessig nesten er uendret de siste tre hundre år. Vi besøker Det Romantiske Museum og de gamle sukkerplantasjene som minner oss om slaveriets menneskeforakt og fornedrelse. Man fornemmer djevelskapen.  Om kvelden kan man oppleve herlige sterke musikkopplevelser i Trinidad. Ja, gjerne på dagen også om du måtte ønske… Noen vil gjerne se mer av Trinidad på egen hånd dagen etter (dag 10), andre velger stranda.

Dag 11: Trinidad – Sancti Spiritus

Vi drar østover inn i det sentrale hjertet av Cuba, til byen Sancti Spiritus i provinsen med samme navn. Videre i buss langs de vakre Sierra del Escambray-fjellene, hvor folkeheltene Che Guevara og Camilo Cienfuegos nedkjempet diktatoren Batistas styrker på slutten av 50-tallet, ankommer vi jomfruelige Sancti Spiritus. Fortsatt beskjedent besøkt og derfor en svært behagelig og interessant opplevelse. Her overnatter vi på to små gamle restaurerte sentrumshoteller. Vandringer i de nære byområdene her gir et fullkomment autentisk inntrykk av en vanlig kubansk by, ubesudlet av turismen.

Dag 12: Sancti Spiritus-Santa Clara-Havanna

På morgenen drar vi vestover igjen til Santa Clara. Her besøker vi det storslåtte Che Guevara-monumentet og mausoleet (hvis åpent) med museum til ære for denne legenden av en revolusjonær. Du vil selv se og erfare hvilken unik posisjon den argentinske legen og frihetskjemperen fortsatt har i de fleste kubaneres hjerter . Valgfri lunsj på hyggelig restaurant nær byen. Deretter setter vi kursen mot Havanna. De fleste vil ha noe mer av denne karibiske perlen. 

Dag 13: Havanna

For de som vil avslutte turen med en hel dag ved havet, arrangerer reiseleder transfer til Playa del Este ca 20 min utenfor Havanna. Santa Maria-stranda byr på hvite strender, behagelig vanntemperatur og strandbarer / smårestauranter, hvor fersk fisk, reker og hummer vanligvis står på menyen. Dette er bystranda i Havanna og dermed ei strand med cubansk stemning ispedd varierende turistinnslag. En vandretur langs vannkanten til landsbyen Guanabo kan være en hyggelig aktivitet. Andre vil kanskje rusle gatelangs i gamle Havanna denne siste dagen og har selvfølgelig alle muligheter til det. Felles avslutningsmiddag i Havanna.

Dag 14: Havanna-Norge

Hjemreise fra Havanna på ettermiddagen. Ankomst Gardermoen dagen etter.

Priser og betingelser 2018

Pris for tematur 08.11-22.11.2018

kr 30 500,- + kr 2 400 i flyskatt

kr 3 500,- i enkeltromstillegg

kr 600,- visum

 

Til informasjon

To reiseledere er med på turene, – en norsk og en cubansk. De kjenner begge landet meget godt. Programmet gir den enkelte anledning til ”fri” både formiddager og kvelder dersom det er ønskelig. Reiselederne kommer mer enn gjerne med tips og forslag til hvordan denne tiden kan benyttes. Og som nevnt innledningsvis: Velger du bort større eller mindre deler av programmet, skaper ikke dette problemer av noe slag. Vi forbeholder oss retten til å foreta små endringer i reiseruta på Cuba dersom dette blir nødvendig pga manglende hotellkapasitet.

 

Prisen inkluderer

 • Fly t/r Oslo – Havanna.
 • 13 overnattinger hotell med frokost
 • Godt og vel halvpensjon.
 • Olivenguide og engelsktalende cubansk guide
 • Moderne buss dag 1-12
 • Innganger/omvisninger som i program

Ikke inkludert

 • Drikke til maten
 • Visum (Utstedes av Oliven Reiser)

 

Ta kontakt med det lokale vaksinekontoret for råd om vaksine.

Se også her: http://vaksine1.no/

 

Fly

Bagasjeinfo

På KLM/Air France flight gjelder 1×23 kg for bagasje og 12 kg håndbagasje pr. person.

 

Cuba Tema 08.11-22.11 2018

Vi flyr med KLM t/r.

KL1140  08NOV  OSLO-AMSTERDAM           0630 0830

KL 723  08NOV  AMSTERDAM-HAVANA         1235 1715

KL 724  21NOV  HAVANA-AMSTERDAM         1915 1035+1

KL1147  22NOV  AMSTERDAM-OSLO            1425 1615

 

Forbehold om endringer fra flyselskapets side.
Ønsker dere tilbud på tilslutninger, eventuelt forlenget opphold ta kontakt med oss.

Viktig info Cuba

Banker – Kredittkort – Valuta

Generelt er det enklest og rimeligst å ta ut kontanter med ditt vanlige bankkort (visa debet). Minibanker finnes på flyplassen og på noen overnattingssteder.

Bankene har vanlige åpningstider, gjerne mandag til fredag 09.00-15.00. Passet må vises både ved veksling og ved bruk av bankkort i skranke.  Det lønner seg å ha med to kort på reise, Visa debet og Mastercard/Visa kreditt

Det kan være vanskelig å finne en minibank som aksepterer Mastercard.

Det lønner seg å ta med euro i kontanter, og et nøkternt forbruk vil ligge på ca 40-60 CUC om dagen for lunsj, drinker, tips etc. Dager der lunsj/middag ikke er inkludert må det påberegnes ca 60 CUC.

Myntenheten på Cuba heter convertible pesos (CUC) .  CUC er ikke noe verdt utenfor Cuba, og hvis dere har noe til overs ved reisens slutt er det greit å bruke dem eller eventuelt veksle dem inn i euro på flyplassen ved avreise.

Den amerikanske handelsblokaden utelukker bruk av American Express og andre amerikanske kredittkort.  Praktisk talt ingen butikker eller restauranter aksepterer kort.

En del banker i Norge har innført geografiske begrensninger ved bruk av bank kort (regionsperre).  Sørg for å åpne kortet for bruk for Cuba før du drar.  Husk også å åpne kortet for bruk i Europa hvis du skal bruke det under reisen.

Hoteller 

Overbooking er noe tiltagende på Cuba pga turiststrømmen, og hotellbytte til enklere standard eventuelt private familiepensjonater kan forekomme.

Mangel på varmt vann og aircondition kan forekomme på enkelte overnattingssteder.

Tips

Det er vanlig å gi tips på Cuba.  Legg igjen litt når du går fra restaurant eller sjekker ut fra hotell.  Det er en svært viktig inntekskilde for den cubanske guiden og sjåførene at det tipses ved avslutning av turen.  Det er vanlig med ca 10 CUC til hver av hjelperne.

Situasjonen på Cuba for vanlige folk er egentlig verre nå enn tidligere pga arbeidsledighet og man får adskillig mindre for rasjoneringskortene i bodegaen.  Dermed blir den 10 CUC seddelen mer kjærkommen fra den enkelte enn noen gang.  Cubanerene er også flinke til å hjelpe familiemedlemmer og naboer som har det vanskelig.

Vann, øl og brus kan kjøpes av guidene under turen, eventuelt kan man kjøpe med seg egen drikke.  Vann fra krana bør unngås.

Gaver

I de siste 12 årene har vi drevet små personlige Oliven-hjelpeprosjekter på Cuba.  Det meste vil glede noene: tyggegummi, såpe, sjampo, tannpasta, vitaminer, bind ellers alt av hygieneartikler blir svært godt mottatt.  Har du også fotballstøvler, joggesko (helt fra 1995 har Helge i Oliven Reiser drevet sitt lille hjelpeprosjket rettet mot barne- og kvinnefotball i Havanna), eller dere kan ta med alt eller noe til Sancti Spiritus (hvor vi har kontakt med en rektor ved en skole for funksjonshemmede.)  Vi kan ikke benytte oss av offisielle kanaler til dette, da byråkratiet her er svært komplisert.  Vår fordeling må gå via uoffisielle kanaler.  Dere må heller ikke dele ut tilfeldig på gata.  Dette aksepteres ikke av myndighetene og kan skape problemer.  NB.  Dette kun til informasjon-det må ikke oppfattes som noe press til å medbringe gaver.

Generell informasjon – sykkelutstyr

 • Syklene er Oliven hybrid sykler fraktet over Atlanteren fra Skien.
 • De fleste syklene har frontveske og bagasjebrett.  Ekstra klær kan du putte i en liten sekk/bag som du legger i førerbussen
 • Mange tar med gel sete for å sikre ekstra komfort
 • Ta med egen hjelm.  Noen tar også med egen pumpe med justerbar ventil og et lomme-umbraconøkkelsett, hvis du liker å skru/justere litt.
 • Ta med egen vannflaske eller bruk vanlig plastflaske som kjøpes på Cuba.
 • Lett regntøy for de som ønsker, overdel bør holde, da temperaturen er god.
 • Noen har med seg en pose nøtter/rosiner som energikost.  Det er veldig lurt!
 • Ta med NY solkrem med høy faktor, antibacservietter/olje, et hodeplagg og myggolje med DEET.
 • Snorkelutstyr for de som ønsker de.
 • Det kan være kjølig på kveldene enkelte uker på Cuba, ta med en jakke og genser
 • Vi anbefaler dere å pakke det mest nødvendige ting i håndbagasjen, spesielt nødvendige medisiner. Husk å få med ett skriv fra lege eller apotek som bekrefter dette for å unngå problemer i tollsonen.  Dersom du skulle være så uheldig at bagasjen blir forsinket, er det til stor hjelp å ha noe å starte turen med.

Temperaturer

Klimaet er tropisk med en gjennomsnittstemperatur på ca. 28 grader C. Lette bomullsklær og gode sko er tingen. Og ei jakke og en genser for sikkerhets skyld. Regntiden regnes fra mai til oktober, men temperaturen er likevel behagelig. I regntiden kommer det gjerne intense korte skurer, noen ganger med torden. Cuba ligger i samme tidssone som New York, 6 timer bak Norge.

Jan Feb Mar Apr Mai Jun Jul Aug Sept Okt Nov Des
Temp 18 18 19 21 22 23 23 24 23 23 21 19
Temp 26 26 27 29 30 31 32 32 31 29 27 27

 

Vaksiner

Sjekk med det lokale vaksinasjonskontoret for anbefalte vaksiner.  Vær ute i god tid før avreise.

Forsikringer

Cuba krever at besøkende har reiseforsikring og  derfor er det viktig å ta med forsikringsbevis.  Blir du spurt om å vise forsikringsbevis og ikke har tatt det med, risikerer du å tegne ny forsikring.  Reiseforsikring og fullgod ulykkesforsikring er obligatorisk.

Elektrisitet og internett

Der hvor spenningen er 110V brukes støpler med to flate ben.  Lurt å ta med adapter for amerikanske kontakter.  Enkelte hoteller har uttak for 220 V på badet.  Hårføner på noen av hotellene.

Noen hoteller har pc tilkoblet internett.  Linjene har dårlig kapasitet og fordrer innlogging.  Kort med brukernavn og passord kan kjøpes i telefonbutikker (Etecsa) og noen få hotellresepsjoner ved fremvisning av pass.

Visum og pass

Visum: Oliven Reiser utsteder visum som du får tilsendt sammen med reisedokumenter. Men for å ordne det, trenger vi kopi av passet. Takk for at du sender oss kopi av ditt pass i god tid (min. 2 måneder før avreise) før avreise, enten skannet på e-post eller i posten.

Pass: Må være gyldig i seks måneder etter hjemkomst! Det kreves ikke elektronisk pass. Ta et par kopier av pass og flybilletter og ha de liggende på forskjellige steder i bagasjen.

Kofferten du bruker, må kunne låses og være låst under reisen.

Flybilletter 

Vi kan tilby gjennomgående tilslutninger fra de fleste større byer i Norge.  Kontakt oss for tilbud.

Ved bestilling av gjennomgående tilslutningsbilletter, er dere ved tidsendringer fra flyselskapene, samt eventuelle kanselleringer/forsinkelser pga vær garantert at flyselskapet ordner ny billett kostnadsfritt.

Ved kjøp av tilslutningsbillett på egenhånd er dere selv ansvarlige ved eventuelle forsinkelser/kanselleringer.

Forlenget opphold

Ønsker dere å forlenge oppholdet kan dere ta kontakt med oss for et tilbud.

Se våre gruppeturer her

Påmelding - Tematur Cuba

Kart

Hovedstad: Havanna

Språk: Spansk

Valuta: Pesos og konvertible pesos

Kredittkort: Visa, MasterCard

Folkemengde: ca. 11.3 mill

Vaksine: Kontakt helsestasjon

Visum: Ja, Oliven Reiser ordner med visum

Vann: Drikk vann på flaske

Religion: Katolisisme – Santeria

Politikk: Ettpartistat

Strøm: 120V + 220V