Skip to main content

Langs Elben fra Wittenberg

- på egen hånd

Langs Elben og gjennom historiske perler i gamle Sachsen; Wittenberg, Torgau, Meissen og Dresden. Uvanlig sykkelvennlig terreng langs Elben, gjennom «die Sächsische Weinstrasse» hvor vinrankene danner vakre slynger i elveskråningene.

► Les også vårt blogginnlegg; Sykkeltur på egen hånd - Ja, hvordan fungerer det egentlig?
Fulltekstsøk

Priser

Prisen for turen 2024:
Kr 11 900,- per person

Kr 2 100,- i enkeltromstillegg

Kr 1 500,- leie av elsykkel

Kr 950,- per person i dobbeltrom for 1 ekstra overnatting i Dresden på samme hotell
Kr 1 100,- per person i dobbeltrom for 1 ekstra overnatting i Bad Schandau på samme hotell

 

Prisen inkluderer:

 • 6 overnattinger med frokost på gode hoteller (3*- 4*)
 • Bagasjetransport
 • 24 gir hybridsykkel m/utstyr
 • Omfangsrik rutebeskrivelse med severdigheter og detaljerte kart samlet i praktisk bok (engelsk eller tysk).
 • Telefonassistanse

 

Ikke inkludert

 • Fly
 • Transfer
 • Turistskatt

 

TIPS til turvariant:
Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier. Vi velger å sykle mot elvestrømmen pga vinden, og da er det ca. 80% sjanse for å få vinden i ryggen.

Vi anbefaler en ekstra overnatting i Dresden og/eller i Bad Schandau. Bad Schandau er et ideelt utgangspunkt for turer i fjellområdet og nasjonalparken “Sächsische Schweiz”.

Ta kontakt for gode tips.

Transport og fly

Fly og transport tur/retur hotellet er ikke inkludert i reisens grunnpris, men kan bestilles som et tillegg.
 

FLY:
Vi anbefaler fly til Berlin. Sjekk bl.a. KLM (med stopp i Amsterdam) SAS, Norwegian, Lufthansa.
Oliven Reiser tilbyr å booke din flyreise fra kr 4.900, -. Vi tar forbehold om ledige billetter.

TRANSPORT:
Ankomst: Direkte tog Berlin Hbh – Wittenberg Hbh med ICE (ca. 40 min, går hver time – Pris fra 19Euro) - Sjekk www.bahn.de. (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise).
Avreise: Direkte tog Bad Schandau – Berlin Hbh med EC (ca. 2.57 min, går annenhver time – Pris fra 19Euro). (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise). 
Med S-Bahn fra Bad Schandau til Dresden (hvert 30 min) og med buss fra Dresden direkte til Berlin BER (sjekk: www.flixbus.de).

Løypekategori

Våre turer passer for dere som liker en aktiv ferie. Som oftest er det antallet og lengden på bakker som avgjør vanskelighetsgraden. Bakkene tar du i eget tempo. Vår tanke er å lage sykkelturer for folk flest uansett alder- til nytelse og glede. Det sykles fra ca. 35 km til 65 km pr dag (se spesifikasjoner på hver enkelt tur), vanligvis fra kl. 09.00 til 17.00, ispedd mange stopp/besøk og lang piknik/lunsj.

Dette er en enkel rute

Når vi kaller disse rutene for enkle betyr det ikke at turen er uten bakker – de er ikke til å unngå. Disse rutene mener vi passer de aller, aller fleste. Svært få krevende bakker, stort sett lettsyklet terreng og uten besvær for en vanlig mosjonist.

Dagsprogram

 • På begge sider av elven Elbe, i mil etter mil, ruller du lettsyklet og uforstyrret gjennom frodig landskap og lune små landsbyer. Til Bad Schandau - 8 kilometer fra den tsjekkiske grensa.

 • Dag 1: Ankomst Wittenberg

  En hyggelig by ved elven Elben. Den lille byen fokuserer naturlig nok på sin reformasjoshistorie rundt Luthers oppgjør med den katolske kirke og dens omfattende salg av avlat. Museet i huset der Luther bodde, bykirken St. Marien der Luther prekte, samt slottskirken med Luthers grav, får hvert år besøkende fra hele verden. Ellers har byen hyggelige restauranter og vertshus. En ettermiddag og kveld er akkurat nok her.

 • Dag 2: Wittenberg - Torgau, ca. 65km

  Den desidert lengste etappen, men helt flatt på rolige og førsteklasses sykkelveier/lokale veier langs/nær elven. Idet du passerer vesle Elster etter få kilometer, nærmest syklende gjennom hagene til elvenaboene, imponeres man over velstelte og blomstrende hager, hyggelige pensjonater, små Biergarten og vinstuer langs floden. En forfriskning ved ferjestedet passer godt her. Etter ca. 26km kommer dere til Klöden. Sving inn på Burg Klöden Gaststätte rett før broen over Elbe - en herlig gammel gård fra 1566 som serverer utsøkt mat. Vel halvveis når dere vesle Pretzsch. Rett på utsida av byen krysser du Elbe med ferje over til Mauken, gjennom åker og eng på stille veier. Dommitzsch kan være en rast verdt før de siste 20km inn til vakre Torgau. En av de vakreste rennesansebyer i Tyskland. Rett før byen passerer du minnesmerket over broen hvor de amerikanske og russiske troppene møtte hverandre i april 1945.

 • Dag 3: Torgau - Strehla, ca. 40km

  Du har god tid til en liten morgenvandring. Kanskje til det famøse slottet ved elven? Dagens sykkeltur starter gjennom bittesmå landsbyer ute på bygda til Belgern. Med sitt vakre rådhus prydet i front med en gedigen Roland-statue. Passende med et vannhull her eller i påfølgende små Dörfer nær elva. Lunsj kan passe på Biergarten i Mühlberg, rett etter at du har krysset broen. Stopp gjerne i vesle Wessnig for en stille stund i Tysklands første sykkelkirke (Radfahrerkirche). I Lorenzkirch tar du ferja over til Strehla-siden. Nede ved elveløpet er det reist nok et minnesmerke over møte mellom allierte soldater i krigens siste fase.

 • Dag 4: Strehla - Meissen, ca. 36km

  Etter få kilometer passerer dere Riesa på sykkelvei mot Meissen. Riesa trives bedre med berømt pastaproduksjon og Nudelmuseum enn med 80-tallets kommandosentral for Sovjetunionens niende panserdivisjon. Nå triller dere inn i Sachsens tradisjonsrike vinområde og ruller gjennom «die sächsische Weinstrasse». Vinmarker og en stolt vinkultur som i dag byr på det absolutt beste av tysk hvitvin. Vinslott og produksjon som ble underlagt statlige kollektiver under kommunismen og degradert i kvalitet til kun enkel bulkvin. I dag, med vel 20 års privat foredling av vinen og tilbake til folk som kan druekunsten, kan det drikkes ypperlig hvitvin her. Jordsmonn, klima og kunnskapen gjør det samme her som i Chablis eller Burgund. Nyt det!

  Torvet i vakre Meissen tar vel imot deg. Vin- og porselensbyen. Porselensmuseet er å anbefale. Utrolig mye vakkert å kjøpe. Verdenskvalitet koster.

 • Dag 5: Meissen - Dresden, ca. 27km

  Vi anbefaler en morgenvandring i Meissen. Derfra videre sydøstover på den saksiske vinveien. Langs Elben i et strekk på 55km. Fra Seusslitz før Meissen til Pirna syd for Dresden ligger de vakreste vinslott oppe i åsryggen eller nede ved elvebredden. Optimalt klima og jordsmonn genererer utsøkt hvitvin her. Cistercienserne dyrket vindrua allerede på 1100-tallet som den samme munkeordenen gjorde i Burgund på samme tid. Sachsen-vindistrikt er det nordligste vindistriktet i Europa. Müller-Thurgau er den vanligste drua her. Rett ved Radebeul er det obligatorisk å sykle innom det vakkert restaurerte sentrum av Altkötschenbroda. Videre mot Dresden - en fryd å innta denne smellvakre byen på sykkel. Og hvilken historie Dresden bærer på! Ettermiddagssykling på begge sider av elven med besøk på de viktigste severdighetene. Ikke minst den berømte Frauenkirche; kirken ble lagt i grus sammen med resten av det vestlige sentrum under det komplett uforståelige allierte bomberaidet februar 1945.

 • Dag 6: Dresden - Bad Schandau, ca. 42km

  En dag rik på opplevelser, så tidlig start anbefales. På fredfulle sykkelveier langs elva kan dere etter vel 10 kilometer krysse den med båt og besøke det vakre Pillnitz slott, ikke minst slottsparken fra tidlig 1700-tallet. Med palmehus, sin engelske hage og kinesiske pavillion, Europas eldste kamelieplante og barokk arkitektur. Videre mot Pirna, en liten idyll med en kontrastfylt historie; Her hvor venezianske Canaletto malte de vakreste landskapsmotiver, fordervet nazistene historien med sitt eutanasiprogram og likviderte 15000 mentalt syke på pleieanstalten Sonnenheim. I dag museum og minnested. En liten vandring og Bierstube anbefales før 12km sykling til Kurort Rathen. Her kan dere gå opp til Basteiaussicht for herlig utsikt over sandsteinsformasjonene i nasjonalparken Sächsische Scweiz, og toppe besøket med lunsj i Biergarten. Så videre mot Königstein og overnatting i Bad Schandau, nær grensa til Tsjekkia. Byen har vært et kjent turiststed i over 100 år. Ettermiddagen kan eventuell nytes i termalbadet i byen. Kildene har tiltrukket seg helseturister helt fra 1730-tallet.

 • Dag 7: Avreise Bad Schandau

  Hjemreise eller eventuelt forlenge oppholdet. Byen er et ideelt utgangspunkt for turer i regionen og nasjonalparken Sächsische Schweiz.

Kart

Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien