Skip to main content

Abruzzo - turen for Olivenvenner

Oliven Reiser har venner langs ruta. Francesco og Luigi tar oss innenfor dørene der, for dagens middag, vingårdsbesøk eller smak av ost og olivenolje.

Fulltekstsøk

Løypekategori

Denne turen kjøres på El-sykkel, men som du ser så er det mange km på sykkelsetet. Så man burde kunne sitte på sykkelen i mange timer pr dag. 

Dere har avreise i 9 tiden og er på hotellet i 18-19 tiden de dagene det km. 

Tilbakemelding

Tilbakemeldinger 2023:

Hei

En ting og si!  Vi er kjempefornøyd . 

Perfekt tur med Marco og Luigi . De passet så godt på oss .

Det vi synes også var bra, var at vi fikk en hvile/ stranddag. Det var utrolig fint og tror alle trengte det.

Tipp topp med akkurat passe stor gruppe. Alle ble godt kjent med hverandre. Tror Marco og Luigi også synes vi var en fin gjeng.

Vi kommer tilbake🤗🤗

Mvh

-Ingun og Jørn -

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Hei !

Ja da er jeg trygt kommet hjem etter en av mine beste Olivenreiser, i alle fall en av de tre beste. Føler på at jeg vet hva jeg prater om. For å starte med Marco og Luigi. De fortjener terningkast 6+. Syklene var meget bra med doble batterier. Det var jo lange dagsetapper som alle greide veldig bra da reiselederne ga oss nok av pauser.

Hotellene var alle fornøyd med (jeg også).

Et meget vakkert landskap å sykle i. Jeg har selv aldri vært på de kanter.

Marco og Luigi brakte oss til områder som nesten var tomme for turister. Herlig….

Meget bra gruppe som jeg forøvrig var meget spent på siden den utenom meg besto av bare av par. Ble meget positivt overrasket. Det ble en homogen gruppe allerede etter første dag.

Kan jo med hånden på hjertet si at denne turen har ikke behov for noen forandringer så lenge Oliven bruker de samme reiselederne.

Hele turen, inklusive været får terningkast 6 av meg. 

Nå bruker jeg tid på planlegge neste års turer

Vennlig hilsen

-Alberto-

Transport og fly

Her ser du flytidene våre: 

15.07.2024     OSL ROM   0830 1140 SK4713
22.07.2024     ROM OSL   1230 1540 SK4714

Priser

Prisen for turen ser du under på datoen for turen. 
Sjekk flytider under «Transport og fly»

Ta kontakt med oss for pris uten fly. 
Ta kontakt for tilbud om tilslutning fra en annen flyplass enn Oslo.

Prisen inkluderer:

 

Fly t/r Oslo-Roma
7 overnattinger med frokost på gode hoteller
5 piknik/lunsjer med vin/vann
5 middager med vin/vann
Vin/Ost-smakinger
El-sykkel m/hjelm og utstyr, ekstra batteri
Syklende guider
Bagasjetransport
Følgebil

Enkeltromstillegg kr 3 200

Dagsprogram

 • Et gledens reisebudskap vil vi forkynne dere; Abruzzo på sykkel- denne gang kun el-sykkel. El-sykkel for å kunne gjøre turen på ei uke, i nogenlunde samlet flokk og helt uten sjans for at noen bommer på sykkelvalget. Dagsetappene blir fra 80 til 115 km, gjennomsnitt 100 km daglig, i kupert terreng. Fra det ene havet til det andre; fra det Tyrreniske hav til Adriaterhavet; over Appeninnene og tilbake. Gjennom områder som har ligget der som nærmest ukjente enklaver i hundrevis av år, isolert av fjellmassiv, mangel på farbare veier og en ubendig vilje til å holde på sine regionale særegenheter; ikke minst gjestfriheten, enkeltheten og nøkternheten. Her blir det hverken Michelin eller gourmetaftener, men reinspikka ekte lokalt foredlet gjennom generasjoner. Italienerne elsker Abruzzo; lite folk, det enkle og genuine, vennligheten, respekten for tradisjoner og den naturgitte skjønnheten.
  Oliven Reiser har venner langs ruta. Francesco og Luigi tar oss innenfor dørene der, for dagens middag, vingårdsbesøk eller smak av ost og olivenolje. Etter 20 års jobb og glede sammen i Italia vil vi gjøre en liten vri på ting-noe som kan pirre den nysgjerrige og rause av sinn. Da må vi inn i det ubesudlede indre av det sentrale Italia hvor våre italienske Oliven-venner trives best, møter sine venner og kjenner så inderlig vel på hva moderniteten ennå ikke har overmannet.

 • Dag 1: Ankomst Roma

  Transfer til kystbyen Terracina midt mellom Roma og Napoli. I regionen Lazio. Middag på strandrestauranten til våre gamle venner.

 • Dag 2: Terracina- Monastero San Magno Di Fondi-Roccasecca- Picinisco 70 km

  Transfer i retning Pontecorvo. Her starter vi sykkeldagen.
  Gjennom Roccasecca ved foten av den vestligste kjeden av Appenninene. Her blei filosofen og den katolske kirkes største teolog Thomas Aquinas født i 1225. Til tross for at hans familie var sterkt knyttet til Benediktinerklosteret Monte Cassino 25 km øst før byen, valgte Thomas Dominikanerordenen.
  Casalvieri, 15 km seinere, oser kulturlandskapet av århundrelang oliven- og vindrueproduksjon. Da føler vi oss hjemme!
  Videre gjennom Atina og Villa Latina, som har fått sitt navn etter antikkens romerske bosetting her; villaene latinerne bygde her, midt i Samnittenes land, folkegruppen de måtte beseire før de kunne kolonisere videre sørover på den italiske halvøya.
  Vi er i Pecorinoland (ost av sauemelk) når vi kommer fram til Picinisco for overnatting på Casa Lawrence. Navnet har det etter den britiske forfatteren H.D. Lawrence, som hadde sin skrivestue her en periode i 1919. Vi er i provinsen Frosinone, i Cominodalen, i Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise. Til en velfortjent cena con vino!

 • Dag 3: Picinisco-Scapoli-Cerro al Volturno-Castel di Sangro-S. Angelo del Pesco-Pizzoferrato-Montenerodomo-Toricella Peligna. 117 km

  Vi holder oss mellom 600 og 1200 m.o.h. og krysser mellom regionene Molise og Abruzzo fram til Angelo del Pesco. Scapoli og Cerro al Volturno, som eldgamle knutepunkt for handelsruta til Napoli, minner oss kanskje om noe vi savner; mennesket og naturen i harmoni, beitemarker og gjetere, kulturlandskap som villmarkas venn.
  La Maiella -massivet med sine 2800 meter troner som en vokter av tiden rundt oss; ikke skynd dere, stopp opp et lite grann! Naturens storslagenhet har beskyttet seg selv; de vakre urørte åssidene, vinmarkene, olivenlundene og beitemarkene. Respekten for tradisjoner, enkeltheten, beskjedenheten og vennligheten her oppe blir en attraksjon i seg selv.
  Nær Castel di Sangro, vel halvveis, disker Francesco og Luigi opp med de lokale godvarene sine.
  Forøvrig et sted hvor slektstreet til Julius Cæsar kan spores.
  Herfra følger vi den legendariske elva Sangro inntil S. Angelo del Pesco på grensa mellom Molise og Abruzzo. Byen blei totalt ødelagt november 1943 i kamper mellom allierte styrker sørfra og tyske divisjoner, som skulle holde nazistenes forsvarsposisjoner langs Gustavlinjen; den gikk fra Sangros utløp i Adriaterhavet, krysset Appenninene, gjennom Monte Cassino og til Tyrrenske hav ved Gaeta. Flere av landsbyene vi sykler gjennom har skjellsettende historier fra denne tida.
  I Pizzoferrato, 1250 m.o.h. satses det mye på skiturisme. Landskapet trekker; et fjellsentrum med nærmest uberørt flora og fauna. Idet vi ruller gjennom siste landsby Montenerodomo kan vi jo – som en kuriositet og minne om emigrasjonen- vite at herfra kommer bestefaren til amerikanske politiker Nancy Pelosi, leder i Representantenes hus.
  Torricella Peligna inntas. 900 m.o.h , 1500 innbyggere, hvor noen av dem er vår alltid hjelpsomme sjåfør og altmuligmann Luigis familie.

 • Dag 4: Torricella- Fara San Martino-Torino di Sangro-Ortona- Francavilla al mare 89 km

  Vi ruller fra Torricella 400 høydemeter ned til Fara San Martino, samme innbyggertall, ved foten av Monte Amaro på 2800 meter. Dette er «la Casa della Pasta». Her har de dyrket hvete siden tidenes morgen. Sammen med utsøkt kildevann fra fjellmassivet lager de noe av den beste pastaen i verden, siden 1886; De Cecco, som du får på Meny. Prøv en Bucatini Piccoli. Vi besøker og lærer mer om dette gledens produkt, som feires hvert år gjennom festivalen Sagra della pasta De Cecco. Byen har sitt eget pastamuseum Macaronium.
  Med sin monumentale beliggenhet limt inn i fjellheimen på vakrest mulig vis, er dette også et yndet sted for vandrere.
  Ut av Fara San Martino, langs Verde-elva mot Casoli. Den ligger på en fjelltopp ved foten av Maielle-massivet. En arkitektonisk perle og blant «Borghi piu belli d’Italia»( de vakreste borger i Italia). Her er kulturarven og historia ivaretatt gjennom vakker fasadekunst (murales). Mange av de 6000 innbyggerne jobber med olivendyrking og olivenoljeproduksjon i Olivicola Casolana, byens olivenkooperativ.
  Så mot Adriaterhavet, langs elva Sangro, som sannelig har lagt på seg gjennom sin ferd i vannrike Abruzzo. I Torino di Sangro Marina når elva havet, rett ved den engelske soldatkirkegården.
  Så 32 km hav-etappe nordover gjennom rolige kystlandsbyer langs Costa dei Trabocchi, til Francavilla al mare. 90 % på sykkelsti. Smellvakkert og badevennlig. De spektakulære Trabocchi-konstruksjonene i vannet minner oss om havets betydning gjennom årtusener her. Noen sågar omgjort til havrestauranter på pæler. Og på motsatt side av havet, vinmarker og olivenlunder kombinert med irrgrønne gressganger for beite.
  Midtveis langs kysten er Ortona verdt et besøk. Her har både greske og romerske skip lagt til før vår tidsregning; en sagnomsust havneby som også blei offer for harde trefninger under siste krig. Derfor egen canadisk kirkegård. Idag er byen vakkert restaurert, en abruzzisk kystperle med 25000 innbyggere. Oppsummert; denne italienske kyststrekningen er en vinner. Gled deg til morgendagen!

 • Dag 5: Kystferiedag

  Gjør som du vil. Fri flyt. Dagen på stranda. Eller Sykle langs havet til Benedetto del Tronto og ta toget tilbake. Utforske Francavilla al mare (25000 innbyggere). Sykle opp i det vakre vin- og oliven- innlandet og utforske Torrevecchia Teatina, Ripa Teatina og Chieti 10-15 km opp, 200-300 over kysten. Da kan du ta med Vesle Villamagna også. Da er du i hjertet av vinområdet Montepulciano d’Abruzzo.

 • Dag 6: Francavilla-Cepagatti - Marchesi di Cordona-Alanno-Torre de Passeri- Popoli- Sulmona 95 km

  Vi forlater Adriaterhavet og peiler inn bølgende åslandskap mellom 200 og 500 m.o.h. på veien vestover. 20 km fra Pescara når vi vesle Cepagatti, hvor Nora-elva flyter inn i Pescara-elva og gir oss nok en påminnelse om vannets betydning i dette ekstremt fruktbare området vi ruller rundt i. Korn, vindruer og oliven preger kulturlandskapet. Olivenolje henger høyt i dette området, med topp kvalitet. Derfor også egen sommerfestival hvor brødet, olivenolje og tomaten hylles.
  Vi er i kjernen av vinområdet Montepulciano d’Abruzzo. Dette vakre bølgende vinparadiset ligger få km fra ruvende Gran Sasso-massivet med sine nesten 3000 m høye topper og den sydligste isbreen i Europa.
  Gjennom sjarmerende Alanno til Torre de Passeri, nok en dedikert liten vinlandsby som ivaretar rykte til Montepulcianodrua gjennom vinruta Tremonti.
  Arrosticini , byens lokale «spiedini», spyd med lammekjøtt og lammefett er viden kjent, og livnærer flere produsenter her. Og retten markeres med en folkefest, Sagra dei arrosticini, siste helg i august.
  Popoli 10 km seinere. P.g.a. sine varme kilder og elva Pescara gjennom byen kalles den Vannbyen (Città della Aqua), og trekker italienerne til sine termalbad. Videre til vinsmaking og pikniklunsj i Vittoria. Dagens mål er eldgamle, historiske Sulmona. To netter her. En god avslutning i Pelignadalen, mellom to spektakulære nasjonalparker.

 • Dag 7: Sulmona-Campo di Giove-Pescostanzo-Sulmona 71 km

  Med sine 25000 innbyggere teller sjarmerende Sulmona i området. Ikke minst dens historiske tyngde for byidentiteten og turismen. Det antikke Roms største poet, Ovid, kommer herfra og troner i bronse på torvet. Han levde samtidig med keiser Augustus og hyller sin by, dens vanningssystemer utgått fra elvene og vindrua i sine dikt. Sulmona var en sentral by under hele den antikke romerske perioden. Etruskerne var imidlertid de første til å pleie vinstokken i dalen her allerede 600 f.kr.
  Vi sykler en sløyfe inn i Maiella nasjonalpark mellom 400 og 1300 høydemeter. Gjennom Cansano opp til Campo di Giove på vel 1000 m, beliggende ved foten av fjellkjeden. Den antikke historikeren Livio forteller om kartageren Hannibals herjinger her under Punerkrigene. Under siste krig var dette vesle stedet med 1000 innbyggere en hovedbase for partisanbevegelsen i kampen mot nazistene i området.
  Så holder vi jevn høyde på 12-1300 m.o.h. i ca 20 km til populære Pescostanzo. Beliggenheten, skimulighetene, sjarmerende miljø og håndverkstradisjonene trekker italienere fra hele landet hit. Piknik i det villeste fri med grønske og fjelluftfaktor 50.
  Hjemover gjennom Rivisondoli, Rocca Pia og Pettorano sul Gizio. Alle passende småperler for en felles siste utehyllest og skål til Abruzzo og det ukjente Italia.

 • Dag 8: Transfer til Roma

  Transfer til Roma flyplass på motorvei E 80 (som krysser Appenninene nær Sulmona). 190 km

Kart

Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien