Skip to main content

Langs Elben - Dresden til Praha på egen hånd

Lettsyklet og uforstyrret ruller du på begge sider av elven Elben i gamle Sachsen gjennom frodig landskap og små landsbyer. Dresden med sin dramatiske historie er i dag en perle.  Vakkert beliggende langs Elben med uvurderlige restaurerte severdigheter og mange hyggelige restauranter og vertshus.

► Les også vårt blogginnlegg; Sykkeltur på egen hånd - Ja, hvordan fungerer det egentlig?
Fulltekstsøk

Transport og fly

Fly og transport tur/retur hotellet er ikke inkludert i reisens grunnpris, men kan bestilles som et tillegg.

FLY:

Ankomst: Vi anbefaler fly til Berlin. Sjekk bl.a. SAS, Norwegian, Lufthansa, KLM.
Avreise: Vi anbefaler å fly fra Praha. Sjekk bl.a. Norwegian for direktefly.
Oliven Reiser tilbyr å booke din flyreise fra kr 4 900, -. Vi tar forbehold om ledige billetter.

TRANSPORT:

Ankomst Berlin: Sjekk www.bahn.de Direkte tog Berlin Hbh – Dresden Hbh med EC tar 2.06 timer – Pris fra 19,- Euro (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise).
Sjekk: www.flixbus.de Med buss direkte fra flyplassen til Dresden (ca 2 timer).

Avreise Praha: Med buss/taxi fra sentrum til flyplassen (ca 30/20 min).
Direkte tog Praha – Berlin Hbh med EC tar 4.46 timer– Pris fra € 29.  (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise)

Priser

Prisen for turen 2024
Kr 11 400,- per person

Kr 2 300,- i enkeltromstillegg
Kr 1 500,- leie av elsykkel

Kr 950,- per person i dobbeltrom for 1 ekstra overnatting i Dresden på samme hotell
Kr 950- per person i dobbeltrom for 1 ekstra overnatting i Praha på samme hotell

Prisen inkluderer:

 • 6 overnattinger med frokost på gode hoteller
 • Bagasjetransport
 • 24 gir hybridsykkel m/utstyr
 • Omfangsrik rutebeskrivelse med severdigheter og detaljerte kart samlet i praktisk bok (engelsk eller tysk).
 • Telefonassistanse

Ikke inkludert

 • Fly
 • Transfer
 • Turistskatt
 • Sykkelhjelm

TIPS til turvariant:
Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier.
Vi velger å sykle mot elvestrømmen pga vinden, og da er det ca 80% sjanse for å få vinden i ryggen.

Turen kan enkelt forlenges med dager og kilometer. Vi anbefaler en ekstra natt i Dresden eller/og i Praha.
Bad Schandau er et ideelt utgangspunkt for turer i fjellområdet og nasjonalparken “Sächsische Schweiz”.

Ta kontakt for gode tips.

Løypekategori

Våre turer passer for dere som liker en aktiv ferie. Som oftest er det antallet og lengden på bakker som avgjør vanskelighetsgraden. Bakkene tar du i eget tempo. Vår tanke er å lage sykkelturer for folk flest uansett alder- til nytelse og glede. Det sykles fra ca. 35 km til 65 km pr dag (se spesifikasjoner på hver enkelt tur), vanligvis fra kl. 09.00 til 17.00, ispedd mange stopp/besøk og lang piknik/lunsj.

Dette er en enkel rute

Når vi kaller disse rutene for enkle betyr det ikke at turen er uten bakker – de er ikke til å unngå. Disse rutene mener vi passer de aller, aller fleste. Svært få krevende bakker, stort sett lettsyklet terreng og uten besvær for en vanlig mosjonist.

Dagsprogram

 • Lettsyklet og uforstyrret ruller du på begge sider av elven Elben i gamle Sachsen gjennom frodig landskap og små landsbyer. Dresden med sin dramatiske historie er i dag en perle. Vakkert beliggende langs Elben med uvurderlige restaurerte severdigheter og mange hyggelige restauranter og vertshus.

 • Dag 1: Ankomst Dresden

  Aktuell og lettvin reiserute er fly til Berlin og et par timer med tog eller buss til Dresden. Den historiske gamlebyen på begge sider av broa er et must. Og lysten til ei ekstra natt i byen vil kanskje dukke opp. Vurder det på forhånd. Hovedstad i delstaten Sachsen. I dag en av de vakreste byer i Tyskland. 60 år med gjenreisning av den 800 år gamle byen har gjort underverker. Dette vil bli en turistmetropol om få år.

 • Dag 2: Dresden-Bad Schandau 43 km

  På fredfulle sykkelveier langs elva kan du etter vel 10 kilometer krysse den med båt og besøke det vakre Pillnitz slott, ikke minst slottsparken fra tidlig 1700 tallet. Med palmehus, sin engelske hage og kinesiske pavillion, Europas eldste kamelieplante og barokk arkitektur. Videre mot Pirna, en lun liten Dorf med store historiske kontraster. Her hvor venezianske Canaletto malte de vakreste landskapsmotiver, fordervet nazistene historien med sitt eutanasiprogram og likviderte 15000 mentalt syke på pleieanstalten Sonnestein. I dag museum og minnested. 12 km seinere i Kurort Rathen, kan du gå opp til Basteiaussicht for herlig utsikt over sandsteinsformasjonene i Sächsische Schweiz. Hyggelig med lunsj her opp på stedets Biergarten.

 • Dag 3: Bad Schandau-Decin 24 km

  Bad Schandau har vært et kjent turiststed i over 100 år. Byen er et ideelt utgangspunkt for turer i regionen og nasjonalparken Sächsische Schweiz. Morgenen kan eventuelt benyttes til litt utforsking av termalbad og andre severdigheter i åsene rundt med hjelp av taubanesystemet der.

  På sykkel mot Tsjekkia. Etter ca 10 km krysser dere grensa ved Schöna på høyre side av die Elbe. Nå heter elva Labe. Framme i vesle Decin og den hyggelige gamlebyen er det absolutt verdt å besøke Decin- slottet fra 1600 tallet. 1000 år gamle Decin med sine vel 50000 innbyggere var en tysktalende by i gamle Sudetenland i Böhmen fram til 1945. Da ble alle tysktalende fordrevet vestover, etter nazistenes herjinger i området fra 1938.

 • Dag 4: Decin-Litomerice 50 km

  Inne i Tsjekkia og gamle ærverdige Böhmen (Cechy). Området var det mest velstående kronland i hele det habsburgske monarki. Videre langs Labe (Elbe), som splitter det sentralbøhmiske fjellmassivet. Du fortsetter gjennom den såkalte Böhmiske hage, kjent for sitt gunstige klima og fruktdyrkingen. Et malerisk åslandskap i det sentrale Böhmen . Halvveis, i Usti nad Labem kan dere finne gode restauranter på terrassene over elva for hyggelig lunsj. Og god utsikt over det frodige landskapet. En superviktig havneby i det gamle Østerrike – Ungarn. En relativt stor by i dag med en dramatisk historie; Jødedeportasjoner, allierte bombetokter og fordrivelse og massakre av sudettyskere. Herfra 25 km gjennom 4-5 små landsbyer inntil Litomerice. Med sine 1000 år og 25000 innbyggere er den en av de eldste i Tsjekkia. Vakker rådhusplass rammet inn av flere arkitektoniske stilarter. Typisk for det gamle ærverdige Böhmen.

 • Dag 5: Litomerice-Melnik 44 km

  Over elva og 3 km videre til Theresienstadt for å dukke ned i ondskapen en stakket stund. Mønsterleiren som nazistene lurte Røde Kors til å tro det var. I stedet var det en mellomstasjon for bl.a. titusenvis av jødiske barn på vei til utryddelsesleirene i Auschwitz og Treblinka. Se filmen Theresienstadt Requiem (norsk) som kom ut i 2012. Videre mot Roudnice, tidligere residensbyen for biskopene i Praha (du er egentlig svært nær Praha nå) og dermed en by med en rekke historiske byggverk. Dette her er det sentrale Böhmens og Tsjekkias vinland. Her er vindruen odlet de siste 2000 år. Og når dere når dagens mål, Melnik, forsterkes inntrykket med vinslottet Zamek praktfullt ruvende over vinrankene og elva. Muligheter for guiding og vinsmaking på slottet. I Melnik sammenløper Vlatava (Moldau) og Labe (Elbe) og blir en elv på sin vei ut av Tsjekkia og inn i Tyskland. Mens du sykler langs Vlatava/Moldau inn mot Praha.

 • Dag 6: Melnik-Praha 54 km

  Du fortsetter nå langs Vlatava/Moldau inn mot Praha, midt i det tsjekkiske matkammer. Her dyrkes frukt, grønnsaker, mais, sukkerroer og vindruer. Løypa er tidvis litt kupert denne dagen. Toglinjene følger elven slik at tog er alltid et alternativ inn til Praha sentrum.

  Gamlebyen i Praha har det meste. Og en ettermiddag/kveld kan bli i knappeste laget.

 • Dag 7: Praha

  Individuell hjemreise. Eventuelt forlenge oppholdet.

  Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier.

  Vi velger å sykle “mot elvestrømmen” pga vinden, da er det ca 80% sjanse for å få vinden i ryggen.

  Vi tar forbehold om skrivefeil/endringer i program og hotell.

Kart

Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien