Skip to main content

Mai ønsker oss velkommen.

Det er vel den måneden mange av oss higer etter, vil så gjerne se igjen - år etter år. Den har alt det levende, lyse og fargerike ved seg, som gjør det så inderlig godt å vite hvor heldige vi er i dette landet.

 

Repost av Helge Pedersen, fra 2019.


Heldige, fordi vi kan gå inn i en måned og en årstid å markere, verdsette og feire friheten vi har, hedre de som har gått foran oss og kvistet løypa for tryggheten og velstanden vår, samt hylle vårt politiske system, som vi ser demonteres andre steder i verden.

1 mai, 8 mai og 17 mai er symboltunge dager, som – når vi ser oss rundt – må holdes i hevd og vernes om.

Hva er vel vakrere enn en dag fylt av glade barn, flaggborger og frivillig korpsmusikk.

Dette er ikke noen selvfølge. Alt har en historie og en årelang felles vilje til nettopp å slå ring om verdiene som beskytter de gode hverdagene våre.

Hvorfor skal jeg skrive dette på ei side som selger sykkelturer?

Jo, fordi livet mitt er så mye mye mer enn «å gå til mitt kjøpmannskap og tenke på hvad der gir vinning og tap!» - som Arnulf Øverland så fint sa det.

Hver gang jeg vender hjem fra en reise i Europa eller en oversjøisk opplevelse - kjenner jeg på denne inderlige respekten for alt det som er gjort og som gjøres av alle de orntli’ gode menneskene i landet mitt.

Også blir dette så ofte forsterket av samværet med andre reisende gjennom gode dager, samtaler og en usvikelig tro på maidagenes symboltunge innhold.

Mang en gang har jeg gjort iherdige forsøk på å forklare dette maifenomenet for våre venner og partnere i Italia, Spania, Cuba; hva maimåned betyr for oss nordmenn, hvordan måneden er tematisert og fortolket av våre diktere, hvilke forventninger vi fylles av, og hvordan den skinner i de vakreste sangene vi har...

...At by og bygd på selve Grunnlovsdagen er fylt av barnetog og amatørkorps! At hver eneste plass og lille avkrok i landet vårt pyntes og rengjøres for dagen.

Våre utenlandske venner undrer seg over dette - og noen ganger er det virkelig lov å vise litt sunn stolthet og gladelig fortelle om det vi verdsetter og gjør oss litt kry! Det er jeg når jeg kan invitere Francesco, Gabor, Rafa, Teresa eller Luigi til Norge i mai.

Så derfor i dag – i takknemlighet - et rungende; Hipp hipp, hurra, hurra, hurra! 

Hilsen Helge.


Skrevet av: Helge Pedersen 
Oliven Reisers grunnlegger

Fulltekstsøk
Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien