Skip to main content

En smakebit av de hvite landsbyene

Skrevet av: Torild Moland/ TravelStock.no
18. januar 2019


Vin, skinke, ost, syltetøy og olivenolje: Smaken fra Andalucias berømte hvite landsbyer går mange århundrer tilbake og er like god i dag.
 

Lenge før maurerne satte sitt preg på Andalucía og de hvite landsbyene i Grazalema-fjellene, var dette vakre området mellom Marbella og Cadiz et overflødighetshorn av mat med en stor produksjon av olivenolje, appelsinmarmelader, skinke, ost og vin.


En reise gjennom tiden

I dag er Andalucía regionen som produserer den største mengden olivenolje i verden. Appelsintrær rikelig med frukt fyller åssidene mens vinproduksjonen i Ronda-området konkurrerer med mer kjente regioner som Rioja og Penedes. Overalt i det frodige landskapet produserer beitende kyr, geiter og sauer melk som brukes til osteproduksjon.

Los pueblos blancos i Andalucía er majestetiske, hvitkalkede og ofte dramatisk plassert på toppen av en sandsteinsklippe eller gjemt bort under den tette barskogen. En reise gjennom disse historiske landsbyene er også en reise gjennom tid, rom og unike smaker.


Den siste Frontier

"Visste du at Arcos de la Frontera er den viktigste landsbyen? Det er den første, eller den siste av de hvite landsbyene. Det er også det vakreste" - sier Francisca Mavic Macias.

Hun kan kanskje betraktes som partisk siden hun driver et lite pensjonat i den nevnte landsbyen. Francisca står ute på gaten ved siden av et lite, rundt bord sammen med tre venner. De nyter den søte smaken av forsommeren. Fra bordet har de fri utsikt over en av landsbyens gamle kirker, og i alle retninger grener smale brosteinsgater seg mellom bittesmå, hvite hus, barer og restauranter. Blomsterkasser henger over støpejernsbalkonger, og tidvis vandrer landsbyboere forbi. Det har ikke alltid vært så fredelig.


Navnet "de la frontera" antyder at trefninger var en vanlig forekomst ved grensen mellom maurerne og de kristne. Dette fortsatte i nesten 300 år, fra 1200-tallet da spanjolene tok tilbake området fra maurerne, og helt frem til det siste mauriske riket, Grenada, overga seg på slutten av 1400-tallet.

"Arcos er min favoritt, en gammel og vakker landsby å se. Alle elsker landsbyen, og alle elsker menneskene og atmosfæren. Folk her er mer gjestfrie og vennligere enn andre steder" - hevder Francisca og fremhever denne gjestfriheten ved å invitere oss til å bli med på festen ved bordet.

Før vi vet ordet av det, har vi en drink i hånden og får nye venner.

Historisk syn

Den dramatiske beliggenheten på toppen av en sandsteinsklippe, med vertikale vegger ned til elven Rio Guadalete, gjør Arcos til en av de mest iøynefallende av de hvite landsbyene. Bare landsbyen Ronda har en like imponerende beliggenhet. Den beste utsikten kan nytes fra terrassen til det historiske hotellet Parador de Arcos, som også er et godt sted å oppleve smaken fra Andalucía. Sørg for å bestille en klassisk vermouth og oliven på terrassen.

Smaken av Andalucía finnes over hele landsbyen, ettersom hver av de trange gatene er fylt med koselige restauranter og barer. De fleste serverer tradisjonelle retter som kikerter med rosmarin og gazpachosuppe eller et tapasbrett med prisbelønt iberico-skinke og lokale oster. Og de lager gode oster.


Hver lager sin egen ost

 "Alle de lokale familiene lager sin egen ost hjemme. Noen er laget av geitemelk, noen av sauemelk, mens andre er laget av en blanding. Ost har en lang tradisjon i området" - forklarer lokalbiolog og osteprodusent Anne Ríos.

Hun er datter av den mest suksessrike osteprodusenten i distriktet. Faren hennes Carlos er kjent for Payoyo-ostene, og Anne er i ferd med å overta familiebedriften. I enkle og enkle lokaler i den lille hvite landsbyen Villaluenga del Rosario, har familien produsert prisbelønte oster siden 1994. Da faren var lei av å jobbe i en butikk, tok han en mastergrad i osteproduksjon og realiserte drømmen om starter en ostefabrikk.

I dag er Payoyo Andalucias mest kjente ost. Du kan kjøpe den i alle de gode ostebutikkene, og den eksporteres til og med til USA, Japan og Sverige. Denne lille virksomheten produserer 1000 oster om dagen. Det er gjort naturlig, uten kjemikalier ... Og alt for hånd.

"Dette gir den en annen smak og tekstur enn om den hadde blitt maskinprodusert" - fastslår ostemakeren Carlos Ríos.

Ostene er laget både av geitemelk, sauemelk, kumelk eller en blanding, og kvaliteten på melken er avgjørende for produksjonen.

"Det må være friskt. All melken vår kommer rett gjennom døren nesten direkte fra dyret. Og selvfølgelig er det sauene spiser i fjellet viktig" - sier Carlos.

Romantikere kan påstå at ostene smaker så godt fordi sauene er glade, og vandrer fritt rundt i et så vakkert landskap.


Fra landsby til landsby

En uformell ostesmaking på disken i fabrikkens lille butikk avslutter turen. Geitosten er rå og skarp; saueosten er mye mykere og snillere. Den blandede osten er den mildeste. Med et lite utvalg godt lagrede oster, er vi klare til å utforske andre smaker i de hvite landsbyene.

Den neste landsbyen er aldri langt unna, da avstanden mellom vanligvis ikke er mer enn en 10-minutters kjøretur med bil. Totalt sett tar det bare en og en halv time å reise fra Arcos de la Frontera i den ene enden til berømte Ronda i den andre enden.

Du må imidlertid ta deg god tid, ettersom stoppet for fantastisk utsikt over det fantastiske landskapet er halve reisen. Kjøreturen fra landsby til landsby fører gjennom et landskap dominert av bartrær, eiketrær, kork eik og et hav av grønne busker og fargerike blomster. Mange av landsbyene, som Villaluenga del Rosario og berømte Grazalema, ligger i nasjonalparken Grazalema, som er UNESCO-beskyttet for sin naturlige skjønnhet. Andre ligger i utkanten.

Fra veien ser landsbyene ut som det idealiserte bildet av et sør -europeisk landskap, med hvitkalkede kalksteinhus, drysset med fargerike oransje og gule frukttrær og lyse lilla bougainvillea.


Hulemenn!

Vi har tatt bolig i en liten villa like utenfor det som raskt blir en ny favoritt - vakre Setinel de la Bodega bare 20 minutter fra Ronda. Denne landsbyen er litt annerledes enn de andre fordi den vokste ut av et område med hulehus. Noen områder føles fortsatt litt grottelignende der store, naturlige sandsteinoverheng fungerer som tak for koselige tapasbarer og restauranter. Navnet Bodega er et tegn på at vi fortsatt er i vindistriktet, og noen av de beste vingårdene ligger bare en 15-minutters kjøretur unna.

«Vinene fra Ronda-området er av samme kvalitet som Rioja, og de er veldig interessante både på grunn av klimaet og den store variasjonen i druer,» forklarer Kelly Kannisto fra Tannin Trail.

Han har invitert oss på besøk til et par av vingårdene i området.

Den nye vinen. Vinhistorien her går lenge tilbake, men mange av vingårdene, som Kieninger, er relativt nye. Det ble etablert for bare 17 år siden av den australske arkitekten Martin Kieninger, som ble helt forelsket i Ronda. Typisk for området er en liten vingård som bare produserer rundt 10 000 flasker i året, men det varierer mye.

"Det er mulig å plante mange forskjellige druer i Ronda. Det er ikke som i Rioja for eksempel, hvor en viss prosentandel av produksjonen må være Tempranillo" - utdyper Manuel Carrizosa, vinprodusent i Kieninger.

Det er derfor det også er en stor variasjon i smak og kvalitet, slik vi skal oppleve. Vi ender med å like Kieninger-viner best. I likhet med Ronda er rødvinene monumentale, tålmodige og rolige, for det meste med en fruktig bukett og stor kompleksitet.


Alt på ett sted

Og hvis du ikke har tid til å besøke en ostemaker, en olivengård og en vingård, kan du ta en snarvei og stikke innom Leonardo Corbado i sin fantastiske butikk la Casa del Jamon i Ronda. Det er et fantastisk sted, ikke bare fordi de selger byens beste skinke, men også for det store utvalget av oster, oljer og syltetøy som er nevnt tidligere. Det er også lokalprodusert sjokolade, tapenader, kaker, kjeks og mange andre godbiter du kan fylle kofferten med.

Ta med deg smaken av de hvite landsbyene!


Skrevet av: Torild Moland/ TravelStock.no
18.01.2019


Om du lenge har vurdert å besøke Andalucia, i Spania, kan du ta en titt på sykkelturene våre, her; 
Granada-Cordoba-Sevilla - Gruppetur   |   Granada-Cordoba-Sevilla - På egen hånd
Costa de La Luz - Gruppetur   |   Costa de La Luz - På egen hånd
Hvite landsbyer - Andalucia - Gruppetur

Fulltekstsøk
Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien