Skip to main content

Ti fakta om Bulgaria du kanskje ikke visste om..

Selv om Bulgaria ligger i Europa, kan dette landet faktisk overraske deg med noen gode hemmeligheter. Her er ti ting du kanskje ikke visste om vår nye sykkel-destinasjonen:
 


1: Europas eldste by ligger i Bulgaria. 

Plovdiv, landets nest største by, er den lengste uavbrutte eksisterende bosetningen på vårt kontinent. Den ble etablert rundt 5500 år f.Kr. og har vært et møtested for ulike sivilisasjoner og kulturer i årtusener. Opp gjennom historien har den hatt mer enn 20 forskjellige navn og er den eneste europeiske byen som er nevnt i bibelen.


2: Bulgaria er fødestedet til yoghurt. 

De opprinnelige bakteriene, som forårsaker oksidasjon av melk kalles "Lactobacillus Bulgaricus" og finnes naturlig bare i luften over Bulgaria. Faktisk er ordet "yoghurt" av bulgarsk opprinnelse, og lokalbefolkningen var de første menneskene i verden, som oppdaget dette produktet, sannsynligvis i tidlig middelalder.


3: Den eldste gullskatten i verden ble funnet i Bulgaria. 

Varna Necropolis-skatten, som ble oppdaget på 1900-tallet, er datert til 4200 år f.Kr., noe som gjør den til den eldste i verden. Den består av flere gravgjenstander og beviser eksistensen av en svært utviklet tidlig sivilisasjon på Svartehavskysten.


4: Det kyrilliske alfabetet ble opprettet i Bulgaria. 

Det kyrilliske skriftstedet ble opprettet på midten av 800-tallet e.Kr. av to bulgarske munker – St. Cyrilll & St. Methodius. De designet det nye alfabetet for å  gjøreovergangen for slaviske nasjoner til kristendommen enklere. I det følgende århundret har bulgarske misjonærer eksportert kyrillisk til andre land. For tiden blir det brukt av mer enn 300 millioner mennesker i verden.


5: Mer enn en tredjedel av Bulgaria er skogkledd.  

Bulgaria er et av de ledende landene i Europa når det gjelder skogbruk: opptil 35% av landet er dekket med grønne områder. Dette kan forklares med det faktum at Bulgaria er et veldig fjellrikt land. I den sentrale delen av Bulgaria, i det sentrale Balkan-området, er det århundrer gamle bøkeskoger, som er registret på UNESCOs verdensarvliste.


6: Bulgarsk folkloremusikk kan høres i rommet.  

Bulgarsk folkloremusikk er en av de rikeste og mest varierte. De syv regionene i landet byr på ulike stiler og musikkinstrumenter, samt forskjellige kostymer og danser. I år 1977 spilte NASA-sjefen Dr. Carl Sagan inn en bulgarsk sang på The Golden Record, som romfergene "Voyager 1 & 2" hadde ombord og fløy bort fra vårt solsystem.


7: Sannsynligvis er det fineste treskjæringsstykket i verden, i Bulgaria. 

Raphail's Cross ble håndlaget tidlig på 1800-tallet  av en munk kalt Raphail i Rila-klosteret. Dette fantastiske kunstverket representerer 36 bibelske scener med mer enn 600 menneskelige figurer på størrelse med riskorn. Alle figurene har sine egne ansikter med unike egenskaper. Ferdigstillelsen av korset tok 12 år, ble gjort bare med en nål og gjorde Raphail blind. 


8: Bulgaria er lavendel-landet.  

Det siste tiåret har Bulgaria vært verdens ledende produsent av lavendel. Lavendel ble introdusert i landet i år 1907 og siden den gang har det vært like populært som den oljegivende rosen. Lavendel fra Bulgaria brukes i kosmetikk og medisin over hele verden.


9: Bulgaria er det eneste europeiske landet, som aldri har endret navn. 

Siden etableringen på midten av 1900-tallet  e.Kr. har Bulgaria aldri endret navn på noen måte. Dette er unikt for vår verdensdel. Bulgarias "gullalder" refererer til periodene 9th  - 10th  århundre og 13th  århundre, da riket dominerte hele Øst-Europa. Tittelen på de bulgarske kongene "Tzar" ble vedtatt av de russiske monarkene og stammer fra ordet "Cæsar".


10: Bulgarske damer bør tas meget alvorlig.

Under det siste sommer-OL i Tokyo 2020 ble alle medaljene, som Bulgaria tok, vunnet av kvinner. Faktum er at de fleste ble vunnet i veldig fyskisk krevende idretter - et gull i boksing, gull i karate, to bronse og sølv i bryting, sølv i pistol-skyting. Så, bulgarske damer er ikke til å "tulle" med. :)


Foto (Wikipedia): Ivet Goranova (røde hansker), gullmedaljevinner fra OL i Tokyo 2020.


Syns du Bulgaria høres ut som en spennende destinasjon? Se program og sykkelturen vår, her; 
Sykkeltur i Bulgaria - Gruppetur


Skrevet av: Stoyan Shirov
Manager og lokalguide i Bulgaria

Redigert og oversatt av: Tonje Andresen
Reisekonsulent i Oliven Reiser

Fulltekstsøk
Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien