Skip to main content

Fem artige fakta om prosecco!

Ja, la oss innrømme det. Prosecco er ofte noe vi kanskje tar litt for gitt. Vi kjøper muligens en flaske ute på byen eller har det med til en lystig samling til feiring og fest. Det er en drikk som ofte gir oss et lite løft og hjelper på den gode stemningen rundt bordet. Men hva mer vet vi egentlig om Prosecco? Hvor kommer den fra og hvordan ble den til?

Vel, nå kan du senke skuldrene og ta deg et glass..
Her har du 5 artige fakta om Prosecco, som du muligens ikke visste om.
 


#1 JEPP, DET ER EN BY SOM HETER PROSECCO.

Den herlige og sprudlende drikken vi kjenner og er så glad i, kommer fra landsbyen Prosecco, en forstad til Trieste-regionen. Navnet "prosecco" er faktisk slovensk og kommer fra ordet; prozek, eller "sti gjennom skogen." (Og før den ble kalt Prosecco, var regionen kjent som Puccino.) I dag strekker Prosecco-produksjonen seg utover den lille landsbyen, men det var så klart her det hele begynte. Wohoo!

Oliven-syklister som triller gjennom skogen i Trieste-regionen


#2 PROSECCO HAR EN (SKIKKELIG) GAMMEL HISTORIE.

Glera-druen, som viste seg å vokse godt i Prosecco-regionen – og som ble grunnlaget for Prosecco, ble dyrket i det gamle Roma. Faktisk, i notatene fra Plinius (Plinius den Gamle, som døde i 79 e.Kr.) sine notater om naturhistorie, skriver han om Julia Augusta, “som ga æren for sine 86 leveår til den gode vinen fra Pizzino.” ("Pucino vino", som i Puccino, som i Prosecco). Så ja, her snakker vi om skikkelig historisk kreditering.

Bildet er hentet fra nettsiden til; glossary.wein.plus/naturalis-historia
Foto fra: https://glossary.wein.plus/naturalis-historia


#3 DU KJENNER ANTAKELIGVIS IKKE TIL PROSECCO-DRUEN.

Den er kanskje ikke så kjent som champagnedruen, eller noen av de andre hvite variantene. Den kalles "Glera", og den stammer fra helt tilbake til romertiden. Proseccco kan også lages med Perera, Bianchetta og Verdiso, og tunge slagere som Chardonnay, Pinot Gris og Pinot Noir. Men Glera-druen er bestefaren til Prosecco.

Bilde av druer
Foto av: LC-click, Pixabay


#4 IKKE ALL PROSECCO, BOBLER (Ja, du leste riktig).

Prosecco kommer i tre nivåer av "perlage", i utgangspunktet et fancy ord for «deilige bobler». Vi har for eksempel den mest boblende varianten; Spumante. Den nest mest boblende varianten; Frizzante - og den helt stille (uten bobler); Tranquillo. Har du funnet din favoritt?

En kjeller med prosecco-tønner stablet bortover


#5 FAKTISK BLE IKKE PROSECCOEN SPRUDLENDE, FØR PÅ 1800-tallet.

Romerne kan ha elsket den og italienerne fortsatte å nyte den - men det var ikke før Antonio Carpenè begynte å utsette den (da fortsatt) hvite vinen for en enda en runde med gjæring som gjør Proseccoen boblete og frisk. Vingården Carpenè Malvolti var altså den første som produserte Prosecco, slik vi kjenner og nyter den, nå i moderne tider. Stor takk til mister Antonio, altså..

Bilde av logoen til Carpene-Malvoltis prosecco
Foto fra: https://thanhthuyco.vn/portfolio/carpene-malvolti/


Ble du litt fysen på en Prosecco-tur nå, eller? Vel, fortvil ikke - med oss kan du velge mellom tre gode reisemuligheter til denne herlige regionen.

Prosecco-tur • Prosecco-tur på egen håndSykkelweekend Prosecco


Redigert, oversatt og skrevet av: Thomas Gilberto Pedersen
Kilde: Emily Bell, www.vinepair.com
Hovedbilde: Robby Fo, Pixabay

 

 

Fulltekstsøk
Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien