Lettsyklet og uforstyrret ruller du på begge sider av elven Elbe i gamle Sachsen gjennom frodig landskap og små landsbyer. Dresden med sin dramatiske historie er i dag en perle.  Vakkert beliggende langs Elbe med uvurderlige restaurerte severdigheter og mange hyggelige restauranter og vertshus.

Labe, Moldau eller Vltava heter Elbe når du sykler inn i det gamle tyske området Böhmen i Tsjekkia. Nær elven kan du besøke konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Sykkelturen ender i Praha og du kan nyte en god avslutning med vandring i gamlebyen.

Vi vil takke for en fantastisk sykkeltur. Hver dag var et høydepunkt. Flotte sykkelbaner i fantastisk natur langs elva Elbe og Labe. Hver landsby var spennende med overraskende flotte og trivelige hoteller, som vi frydet oss over.

Dag 1: Dresden

Aktuell og lettvin reiserute er fly til Berlin og et par timer med tog eller buss til Dresden. Den historiske gamlebyen på begge sider av broa er et must. Og lysten til ei ekstra natt i byen vil kanskje dukke opp. Vurder det på forhånd. Hovedstad i delstaten Sachsen. I dag en av de vakreste byer i Tyskland. 60 år med gjenreisning av den 800 år gamle byen har gjort underverker. Dette vil bli en turistmetropol om få år.

Dag 2: Dresden-Bad Schandau 43 km

På fredfulle sykkelveier langs elva kan du etter vel 10 kilometer krysse den med båt og besøke det vakre Pillnitz slott, ikke minst slottsparken fra tidlig 1700 tallet. Med palmehus, sin engelske hage og kinesiske pavillion, Europas eldste kamelieplante og barokk arkitektur. Videre mot Pirna, en lun liten Dorf med store historiske kontraster. Her hvor venezianske Canaletto malte de vakreste landskapsmotiver, fordervet nazistene historien med sitt eutanasiprogram og likviderte 15000 mentalt syke på pleieanstalten Sonnestein. I dag museum og minnested. 12 km seinere i Kurort Rathen, kan du gå opp til Basteiaussicht for herlig utsikt over sandsteinsformasjonene i Sächsische Schweiz. Hyggelig med lunsj her opp på stedets Biergarten.

 

Dag 3: Bad Schandau-Decin 24 km

Bad Schandau har vært et kjent turiststed i over 100 år. Byen er et ideelt utgangspunkt for turer i regionen og nasjonalparken Sächsische Schweiz.   Morgenen kan eventuelt benyttes til litt utforsking av termalbad og andre severdigheter i åsene rundt med hjelp av taubanesystemet der.

På sykkel mot Tsjekkia. Etter ca 10 km krysser dere grensa ved Schöna på høyre side av die Elbe. Nå heter elva Labe. Framme i vesle Decin og den hyggelige gamlebyen er det absolutt verdt å besøke Decin- slottet fra 1600 tallet. 1000 år gamle Decin med sine vel 50000 innbyggere var en tysktalende by i gamle Sudetenland i Böhmen fram til 1945. Da ble alle tysktalende fordrevet vestover, etter nazistenes herjinger i området fra 1938.

Dag 4: Decin-Litomerice 50 km

Inne i Tsjekkia og gamle ærverdige Böhmen (Cechy). Området var det mest velstående kronland i hele det habsburgske monarki. Videre langs Labe (Elbe), som splitter det sentralbøhmiske fjellmassivet. Du fortsetter gjennom den såkalte Böhmiske hage, kjent for sitt gunstige klima og fruktdyrkingen. Et malerisk åslandskap i det sentrale Böhmen . Halvveis, i Usti nad Labem kan dere finne gode restauranter på terrassene over elva for hyggelig lunsj. Og god utsikt over det frodige landskapet. En superviktig havneby i det gamle Østerrike – Ungarn. En relativt stor by i dag med en dramatisk historie; Jødedeportasjoner, allierte bombetokter og fordrivelse og massakre av sudettyskere. Herfra 25 km gjennom 4-5 små landsbyer inntil Litomerice. Med sine 1000 år og 25000 innbyggere er den en av de eldste i Tsjekkia. Vakker rådhusplass rammet inn av flere arkitektoniske stilarter. Typisk for det gamle ærverdige Böhmen.

Dag 5: Litomerice-Melnik 44 km

Over elva og 3 km videre til Theresienstadt for å dukke ned i ondskapen en stakket stund. Mønsterleiren som nazistene lurte Røde Kors til å tro det var. I stedet var det en mellomstasjon for bl.a. titusenvis av jødiske barn på vei til utryddelsesleirene i Auschwitz og Treblinka. Se filmen Theresienstadt Requiem (norsk) som kom ut i 2012. Videre mot Roudnice, tidligere residensbyen for biskopene i Praha (du er egentlig svært nær Praha nå) og dermed en by med en rekke historiske byggverk. Dette her er det sentrale Böhmens og Tsjekkias vinland. Her er vindruen odlet de siste 2000 år. Og når dere når dagens mål, Melnik, forsterkes inntrykket med vinslottet Zamek praktfullt ruvende over vinrankene og elva. Muligheter for guiding og vinsmaking på slottet. I Melnik sammenløper Vlatava (Moldau) og Labe (Elbe) og blir en elv på sin vei ut av Tsjekkia og inn i Tyskland. Mens du sykler langs Vlatava/Moldau inn mot Praha.

Dag 6: Melnik-Praha 54 km

Du fortsetter nå langs Vlatava/Moldau inn mot Praha, midt i det tsjekkiske matkammer. Her dyrkes frukt, grønnsaker, mais, sukkerroer og vindruer. Løypa er tidvis litt kupert denne dagen. Toglinjene følger elven slik at tog er alltid et alternativ inn til Praha sentrum.

Gamlebyen i Praha har det meste. Og en ettermiddag/kveld kan bli i knappeste laget.

Dag 7: Avreise Praha

Individuell hjemreise. Eventuelt forlenge oppholdet.

Turen kan også snus og sykles motsatt vei. Kartboken er laget for å kunne brukes begge veier.

Vi velger å sykle “mot elvestrømmen”  pga vinden, da er det ca 80% sjanse for å få vinden i ryggen.

Vi tar forbehold om skrivefeil/endringer i program og hotell.

Kr 8 500,- per person

Kr 1 900,- i enkeltromstillegg

Kr 1 500,- leie av elsykkel

  • 6 overnattinger med frokost på gode hoteller
  • Bagasjetransport
  • 24 gir hybridsykkel m/utstyr
  • Omfangsrik rutebeskrivelse med severdigheter og detaljerte kart samlet i praktisk bok (engelsk eller tysk).
  • Telefonassistanse

Ikke inkludert

  • Fly
  • Transfer
  • Turistskatt
  • Sykkelhjelm

Enkel løype.

Ankomst

FLY

Norwegian og SAS har daglige direktefly til Berlin fra flere norske byer til svært gunstige priser.

BUSS

Med buss direkte fra flyplassen til Dresden opptil 12 avganger per dag. F.eks. Berlin-Schönefeld til Dresden – 2 timer.

Se: www.flixbus.de

TOG

Se: www.bahn.de

For eksempel:

Direkte tog Berlin Hbh – Dresden Hbh med EC tar 2.06 min Pris fra € 19 (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise)

Avreise

Norwegian har direktefly fra Praha til Oslo og Bergen. Buss fra sentrum ca 30 min/taxi ca 20 min til flyplassen.

Direkte tog Praha – Berlin Hbh med EC tar 4.46 min – Pris fra € 29.  (SPARPREIS tilgjengelig 3 måneder før avreise)

Vi hadde som nevnt en flott sykkeltur langs Elben. Jeg vil si at dere har vært flinke med utvalget av hoteller langs ruten. Grand Hotel Salva i Litomerice var jo et eventyr. Rommet vårt inneholdt et baderom på størrelse med en hybelleilighet. Pensjonatet i Melnik var også et veldig hyggelig og særegent sted.

Syklingen gikk fint. Kun en punktering. Dag 2 la vi inn en ekstra runde på østsiden av elven, slik at dagsetappen ble litt lengre. Vi var alle imponert over sykkelstiene langs elven. Vi hadde vel egentlig ikke noen opplevelse av trafikk før vi nærmet oss Praha – og muligens kjørte litt feil.

Det var veldig hyggelig å møte Michael. Han tok oss med opp i Sächsiche Schweiz til Bastei og hadde ordnet med ost, pølse og vin fra egen åker ved Schwedenlöcker. En flott gåtur som alle var glade for at de fikk med seg. Takk for det!

Alt i alt var dette en flott rute. Kanskje noe av det fineste med ruten er at det ligger en interessant by i hver ende.

MartinK

på vegne av lykkelige syklister