Skip to main content

Ayubowan. Velkommen til Sri Lanka!

Tapropbane, Serendip, Ceylon, Perlen i Det indiske hav eller Indias tåre? Kjært barn har mange navn, velkommen til Den demokratisk sosialistiske republikken Sri Lanka! Kun skilt fra India av noen kilometer i nord, men til tross for kulturelle og historiske bånd, er hun ingen lillesøster. Sri Lanka har en identitet som gjør øya særegen både gjennom de tragiske hendelser i nyere tid, sin historie, mangfoldige kultur og ikke minst – sin vennlighet.

 

Allerede i ankomsthallen slår den fuktige varmen mot oss og blander seg med den hjertelige mottakelsen. - Ayubowan, hilser lokalguiden og presser håndflatene mot hverandre foran haken av respekt for sine besøkende. Bussjåføren og hjelperne gjør det samme mens røkelsespinnen foran på bussen påminner oss om troens betydning i dette landet. Vårt herlige sykkelteam har brukt formiddagen på å binde blomsterkranser av orkidé de henger rundt halsen vår. De er takknemlige for besøkende, og gjør alt for å bygge seg opp etter tøffe år blant annet etter koronaepidemien. Et land så frodig på frukt, te og krydder, så mangfoldig på religion, geografi, kultur og historie. Så full av korrupsjon og uetterrettelige ledere. Det er likevel som om varmen gjennomsyrer det borgerkrigsherjede landet og feier bort de mørke nyhetene vi har fulgt med på hjemme.  

På sykkeltur til Sri Lanka reiser vi i historie og samtid ved å bruke alle sansene fra sykkelsetet. Vi lar ikke borgerkrig og det korrupte styret få være hovedaktører– vi reiser i mulighetenes verden og har blikket rettet innover og fremover. Fra sykkelsetet frydes vi over lydene av tuk-tuker som frakter brød til folket akkompagnert av Beethovens toner. Det tutes og selges, politisk budskap ropes fra høyttalere, mens vi glir gjennom et gjestmildt landskap. Vi går av sykkelsetet og hjelper de lokale med å trekke opp et fiskegarn med dagens fangst, en fangst vi nyter til kveldens “rice and curry”. Vi sykler innom familier og lærer å lage kokos-sambol. Erfaring hjelper oss å styre unna den sterkeste chilien, det er nok av varme i dagliglivet. Alle på reisen kjenner seg velkomne. Å klatre i palmene overlater vi til lokalbefolkningen, men vi syklende nyter gjerne en stopp med kokosnøtt med sugerør i varmen.  


 
Syklingen starter bare 20 minutter fra flyplassen i det området portugisere, siden Danmark-Norge og hollendere prøvde å kolonisere så tidlig som på 1500-tallet. Fra der sykler vi nordøstover til Danbulla og de berømte Buddhagrottene og Sigiriya, eller “løvefjellet” som det kalles, begge på UNESCOs verdensarvliste. På ettermiddagen blir det kos ved bassenget eller en fantastisk elefantsafari med flokker av elefanter i nasjonalparken Minneriya.  

På slutten av 1700-tallet klarte britene å erobre landet, og med dem reisen mot en utbedring av infrastruktur og starten på gummi- og dagens te-plantasjer. Reisende tar innover seg de positive og negative konsekvensene av den engelske koloniseringen, mens de nyter en kopp te – eller en gin tonic – i hagen på St Andrews; et britisk hotell bygd som et herskapshus i georgisk stil. Til arbeidet på plantasjene ble det hentet indiske tamiler til øya som skulle jobbe under elendige forhold. Dette la grunnlag for britisk kolonihistorie som har båret frukter, men med bismak når det gjelder arbeidsforhold og hva koloniherrene tvang seg til. Te-smaken er det derimot ingenting å si på, Ceylon-te har blitt et begrep for kvalitet.  

Det er kjøligere denne morgenen da vi setter oss på sykkelsetet for å besøke te-plantasjer og en etisk og bærekraftig te-fabrikk i fjellbyen Nuwara Eliya, eller “Little England” som stedet også kalles. Tamilske familier bor tett ved plantasjene, og har gjort så siden britene hentet dem. Kårene har blitt bedre, likevel er forskjellene mellom tamilene som bor her og andre tamiler og singalesere så store at det er naturlig for våre guider å fortelle om den blodige borgerkrigen og årevis med undertrykkelse som førte til konflikter og terror.   


 
Midt i landet ligger det siste singalesiske kongedømmet, den fargerike og pulserende byen Kandy. Byen i seg selv er på UNESCOs verdensarvliste, og tilholdssted for Buddhas tann, selvsagt har vi lagt inn et seremonielt besøk for å se denne tannen før en pubtur i byen.

I Kandy er det godt med tid til å utforske området rundt på egen hånd. På sist tur bestilte en gjeng taxi og tuk-tuk for å ta en utflukt til spiraltårnet i Ambuluwawa, mens andre latet seg på solsenga eller tok en rusle-/joggetur rundt innsjøen nedenfor hotellet. Alt er lov på reise, hele turen er tilrettelagt for glade syklister. 


 
Etter å ha reist i en sløyfe fra kysten i vest og nordover, til innlandet mot øst med sitt rike dyre- og planteliv, spennende fjellformasjoner, via eksotisk togtur sørover ender turen opp ved fortet i Galle - også på verdensarvlista. Ringen er sluttet. Reisen over. Nå gjenstår en båttur til Kaneløya. Apekattene i tretoppene er minst like nysgjerrige på krydderier som oss, og vi må holde godt på tingene våre når vi seiler gjennom landskapet. Bordet er dekket på stranden, fersk tunfisk og grilla reker står på menyen, og øl, cola og chips løfter måltidet. Rundt bordet er det bare vennlighet å spore, guider og reisende, vi har blitt en herlig gjeng på turen. 

Siste dagen på hjul spiser vi hos en lokal familie igjen. Autentisk, ekte og igjen, alle disse smilene. - Ayubowan ble vi møtt med da vi ankom landet, “måtte du bli velsignet med et godt liv”, betyr det. Våre lokale samarbeidspartnere løfter hendene til haken igjen og sier – Ayubowan. På tur hjem sitter flere enn undertegnede igjen med følelsen av at ja, livet har blitt bedre av denne reisen.  

 


Beste hilsen: Nina Bell Rui Aadna
Reiseleder i Oliven Reiser



Meld deg på i dag og opplev Sri Lankas sjarm!
Her finner du turene:   
Sri Lanka, 01.11-14.11 2024  Sri Lanka, 16.02.-01.03 2025

 

Fulltekstsøk
Kontakt oss
Adresse:
Oliven Reiser AS
Ulefossvegen 4
3730 Skien